Skip to main content

Pastor: Zakon o prenosu nadležnosti pred vladom

Autonomija 11. сеп 2009.
2 min čitanja

Ištvan PastorPredsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor ocenio je danas da „ima šanse“ da se u naredne dve nedelje pred Vladom Srbije nađe zakon o prenosu nadležnosti sa Republike na Vojvodinu.
Pastor je na konferenciji za novinare kazao da bi ubrzo posle toga zakonski predlog, uz Predlog Statuta Vojvodine, bio i pred poslanicima Skupštine Srbije.
Lider SVM je naveo da je takav utisak stekao posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.
„Za mene je prihvatljiva samo verzija Statuta koji je usvojila Skupština Vojvodine i verzija zakona koja se kreće u punom obimu unutar tog okvira“, rekao je Pastor.
Lider SVM je rekao da je sa Tadićem razgovarao i o reformama obrazovnog sistema i da će se uskoro eksperti mađarske nacionalne zajednice sastati sa ministrom prosvete Zzarkom Obradovićem.
„Mi pripremamo plan, i do kraja godine ćemo imati jasnu viziju kako da dugoročno rešimo ovo pitanje. Ne može se u svakom selu otvoriti odeljenje za svako dete, ali moramo naći odgovarajuće rešenje. Imaćemo ga, kako bi svako dete moglo da pohađa nastavu na maternjem jeziku“, rekao je Pastor.
Dodao je da je u razgovoru sa Tadićem izrazio zadovoljstvo zbog jednoglasnog usvajanja Zakona o nacionalnim savetima manjina.
„Ovaj Zakon ne doživljavamo isključivo kao sredstvo za realizaciju naših dugoročnih ambicija, već i kao poligon koji će nam omogućiti da promenimo ukupnu sliku Srbije u Evropi i svetu. Ponudio sam da SVM ima aktivnu ulogu u promovisanju tog zakona na prostoru EU“, rekao je on.
Predsednik SVM je rekao i da će se uskoro pred predsednikom Tadićem naći i zahtev za pomilovanje takozvane grupe temerinskih momaka i da mu je rekao da obrati pažnju na visinu kazni koje su im izrecene.
„Nisam očekivao niti tražio konkretan odgovor od Tadića. Ne želim da negiram ni zločin, ni presudu o krivici. Samo sam mu ukazao da su presude u ovom slučaju neuobičajeno visoke“, rekao je Pastor.
Okružni sud u Novom Sadu je na ukupno 61 godinu zatvora osudio petoricu mladića mađarske nacionalnosti, koji su u Temerinu 2004. godine naneli teške telesne povrede Zoranu P. iz Novog Sada. Suđenje je bilo zatvoreno za javnost zbog moguće povrede prava na privatnost.
U presudi se navodi da su osuđeni mladići „šamarali i pesnicama i nogama tukli Zorana P, po njemu urinirali, šibicama mu palili stidne dlake i na kraju u anus ugurali štap dužine 25 centimetara, da bi ga nakon toga ostavili bespomoćnog u situaciji opasnoj po život“.
(Beta)