Skip to main content

Elezović: Statut neće pocepati DS

Autonomija 26. авг 2009.
3 min čitanja

Dušan Elezović (foto: Građanski list)Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Dušan Elezović kategorički je odbacio spekulacije da zbog sukoba sa centralom DS oko statuta APV vojvođanske demokrate razmišljaju o formiranju nove stranke. Uprkos kritikama koje su na pojedine odredbe statuta iznosili pojedini funkcioneri DS-a sa republičkog nivoa vlasti, šef vojvođanskih demokrata i dalje tvrdi da u toj stranci ne postoje suprotstavljena mišljenja niti sukobi između Pokrajinskog odbora i stranačke centrale u pogledu predloženog teksta, koji je ubedljivom većinom izglasan u Skupštini Vojvodine.
– Na veliko nezadovoljstvo svih onih koji Demokratsku stranku doživaljavaju kao političkog protivnika, mi se nećemo deliti. Demokratska stranka i na pokrajinskom i na republičkom nivou odlično funkcioniše, što potvrđuju i rezultati nedavno ponovljenih izbora u Rumi i Kovinu – izjavio je Elezović za „Dnevnik”.
On je podsetio i na to da su rezultati poslednjih i predsedničkih i parlamentarnih izbora, kao i pokrajinskih i lokalnih, takođe pokazali da „DS najveću podršku ima upravo u Vojvodini“.
– Ono što je u jednom slučaju bio predmet reagovanja Pokrajinskog odbora Demokratske stranke odnosilo se na ocene jednog od ministara u vezi pojedinih odredbi statuta. Mi smo u tom reagovanju istakli da ni jedan pojedinac, niti institucija, ne mogu da ocenjuju ustavnost nekog akta, već da to može da učini samo Ustavni sud – naveo je Elezović komentarišući nedavnu reakciju vojvođanskih demokrata na ocene stranačkog kolege i ministra Milana Markovića da pojedine odredbe predloga najvišeg pravnog akta APV nisu u skladu sa Ustavom Srbije.
Elezović je dodao da je „od toga mnogo važnije da Demokratska stranka usvajanje zakona o nadležnostima i potvrđivanje statuta Vojvodine u republičkom parlamentu vidi kao prvi korak ka decentralizaciji koji će Srbiju približiti Evropskoj uniji i evropskim standardima kad je reč o funkcionisanju lokalne i regionalne vlasti“.
Iako je i sam konstatovao da predloženi statut očigledno nije prioritet republičke vlasti, Elezović očekuje da će do potvrđiavnja tog akta i usvajanja zakona o nadležnostima doći najkasnije u novembru, odnosno pre utvrđivanja budžeta APV za narednu godinu.
– Činjenica je da statut Vojvodine u ovom trenutku nije u fokusu interesovanja Republičke vlade, zbog drugih važnijih pitanja i problema sa kojima se suočava. Ali, činjenica je i da je tekst nacrta zakona o nadležnostima APV utvrđen i u potpunosti usaglašen i da očekujemo da će on u septembru biti usvojen na Vladi. Nakon toga će uslediti pravno-tehnička redakcija stauta, odnosno usklađivanja tog akta sa zakonom o nadležnostima, te konačno i usvajanje tih akata u Skupštini Srbije – rekao nam je Elezović.
On je dodao i da očekuje da će do izjašnjavanja republičkog parlamenta o tim aktima doći u oktobru, ili novembru, navodeći da „Pokrajina zbog toga neće ništa ni izgubiti, ni dobiti, jer se efekti novih propisa i ne bi mogli osetiti pre naredne godine, pošto je tekuća budžetska godina na izmaku“.
– Nama je najvažnije da se usvoje i statut i zakon o nadležnostima, te definišu izvori finansiranja novih nadležnosti pre izrade predloga budžeta APV za 2010. godinu – ponovio je Elezović.
Na pitanje da li brojne kritike na Predlog statuta, koje su iznosili i predstavnici republičke vlasti, kao i veliko kašnjenje u potvrđivanju tog akta, upućuju na to da bi moglo doći do značajnijih izmena predloženog teksta pre njegovog potvrđivanja u republičkom paralemntu, Elezović je odgovorio odrečno:
– Odgovorno tvrdim, kao predsednik pokrajinske organizacije Demokratske stranke, da neće biti nikavih suštinskih izmena predloženog statuta AP Vojvodine, već ćemo imati samo pravno-tehničku redakciju tog teksta – poručio je Elezović.
On, međutim, nije želeo da govori šta će se desiti ukolio statut i zakon o nadležnostima ne budu usvojeni ni do kraja godine i da li će u tom slučaju neko snositi odgovornost, rekavši da ne može da se bavi „prognozama tog tipa, jer bi to bilo neozbiljno i neodgovrno“.
Inače, i Elezović je, baš kao i njegov stranački kolega i šef poslaničke grupe „Za evropsku Vojvodinu“ u pokrajinskom parlamentu Dragoslav Petrović, najavio da će uskoro uslediti preispitivanje odnosa u vojvođanskoj vlasti, odnosno pozicije G17 plus u toj koaliciji, pošto je ta stranke pre tri meseca napustila zajednički klub s demokratma i foromirali posebnu poslaničku grupu.
– U skladu s tim i odnosi u koaliciji moraju da se redefinišu – kazao je Elezović.
Naš sagovornik, međutim, nije želeo da precizira na koji način će se to odnosi redefinisati, niti da li demokrate nagoveštavaju promenu sastava koalcije u Banovini. On je samo naveo da „o svim ovim pitanjima tek predstoje razgovori s partnerima iz G17 plus“. Elezović je pri tome napomenuo da odnosi između DS i G17 plus na pokrajinskom nivou treba da se rešavaju u Pokrajini, te da u ovom slučaju nema odlučujući značaj činjenica da G17 plus i u republičkom parlamentu, gde je takođe deo vladajuće koalicije, ima posebnu poslaničku grupu.
– Pokrajinska skupština je jedan nivo odnosa, republička skupština drugi, a treći nivo su odnosi na nivou opština u Vojvodini. U skladu s tim mi ćemo s partnerima iz G17 plus razgovarati na pokrajinskom nivou – obrazložio je Elezović.
(Dnevnik)