Skip to main content

Ispuniti zaključke Londonske mirovne konferencije

Autonomija 24. авг 2009.
2 min čitanja

Ko će nositi vojvođansku zastavu?Nevladina organizacija Vojvođanski klub podsetila je danas da ni 17 godina nakon održavanja Londonske mirovne konferencije građanima Vojvodine nisu vraćena ustavna prava na autonomiju koju im je oduzeo režim Slobodana Miloševića 1988. godine.
„Ne samo da nisu vraćena ustavna prava kako su definisana Londonskom konferencijom, već su im uskraćena i prava u skladu sa aktuelnim Ustavom nedavanjem saglasnosti na Predlog statuta Vojvodine“, navodi se u saopštenju Vojvođanskog kluba.
Na Londonskoj mirovnoj konferenciji 1992. godine konstatovano je da su pokrajine Kosovo i Vojvodina, kao i šest republika bivše Jugoslavije, konstitutivni elementi jugoslovenskog federalizma.
U zaključcima konferencije vlasti tadašnje SR Jugoslavije su se obavezale da će građanima Kosova i Vojvodine vratiti sva građanska i ustavna prava i da će osigurati poštovanje građanskih prava stanovnicima Sandžaka.
„Danas, 17 godina kasnije sve republike su samostalne države, a Kosovo se bori za priznavanje svoje nezavisnosti. Jedino je pitanje Vojvodine ostalo ustavno nerešeno i otvoreno“, piše u saopštenju Vojvođanskog kluba.
Ova nevladina organizacija zatražila je od vlasti u Srbiji da poštuju zaključke Londonske mirovne konferencije i da građanima Vojvodine vrate ustavna prava koja im je oduzeo režim Slobodana Miloševića.
„Svaka ozbiljna zemlja mora da poštuje međunarodne sporazume, ugovore i zaključke, a posebno ako želi da uđe u evropsko društvo“, ocenjuje se u saopštenju.
Vojvođanski klub je apelovao i na međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na vlasti u Srbiji, kako bi se ispoštovali zaključci Londonske mirovne konferencije.
Londonska mirovna konferencija održana je od 26. avgusta do 28. avgusta 1992. godine.
Na njoj su učestvovali generalni sekretar UN, predstavnici pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN, predstavnici 12 država Evropske zajednice, predstavnici SR Jugoslavije i četiri bivše jugoslovenske republike, susednih zemalja.
Konferenciji su prisustvovali i predstavnici Kanade, Japana, Turske, Saudijske Arabije, OEBS-a, Konferencije islamskih zemalja, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.
(Beta)