Skip to main content

Obeležavanje 20 godina opsade Sarajeva

Autonomija 28. мар 2012.
2 min čitanja

U centru Sarajeva će 6. aprila, kada se obeležava 20. godišnjica opsade tog grada, biti postavljena 11.541 crvena stolica, u znak sećanja na broj ubijenih Sarajlija.

Manifestacijom „Sarajevska crvena linija“ glavni grad BiH obeležiće 20. godišnjicu od početka opsade, uz bogat scensko-muzički program, najavio je autor i reditelj projekta Haris Pašović.

„Stolice koje će biti postavljene duž Titove ulice u dužini od 800 metara ostaće prazne tokom celog 6. aprila i ovog programa, jer su ti ljudi, ubijeni tokom opsade, sprečeni da dođu na manifestaciju. Oni su bili civili i branioci Sarajeva“, kazao je Pašović.

Pašović je dodao i da će u izlozima radnji duž Titove ulice u centru grada biti postavljena izložba plakata različitih kulturnih događaja održanih tokom opsade Sarajeva.

Istog dana, biće održana i izložba fotografija Fehima Demira „20. godina od početka opsade Sarajeva“, koju čine radovi koji svedoče o životu Sarajlija tokom tri i po godine opsade.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen naglasio je potrebu obeležavanja ovog datuma, smatrajući da će ovaj projekat poslužiti kao opomena na sveopštu destrukciju, prvenstveno destrukciju svakog čoveka koji se našao u okruženju.

Takođe, najavljeno da će se novinari, ratni reporteri iz Evrope, Amerike i drugih krajeva sveta prvi put okupiti 6. apila u Sarajevu.

Prema rečima Aide Čerkez iz agencije AP, dolazak su najavili poznati fotografi Ron Haviv, fotograf koji je snimio Arkana i njegove vojnike kako nogama udaraju civile u Bijeljini, kao i njegov kolega Geri Najt (Gary Knight).

„Doći će i Ed Vulijami (Vulliamy), koji je za vreme rata bio u ekipi koja je otkrila logor Omarska i napravio snimke ljudi iza žice.

Takođe, očekuje se dolazak i Santijaga Liona (Lyon), novinarke Kristijane Amanpur (Christiane Amanpour) i mnogih drugih. Okupljaju se da vide kako BiH izgleda 20 godina kasnije, jer je ovaj rat na njih ostavio neki poseban utisak“, izjavila je Čerkez.

Susret su, kako je kazala, organizovali fotografi, koji se svake godine okupljaju u francuskom Perpinjanu.

„Fotografi su mi rekli da se uvek na tom druženju prisećaju Sarajeva. Posljednji put na druženju odlučili su da njihov sastanak bude u Sarajevu. Oni dolaze i da vide prijatelje koje su upoznali i sa kojima su se družili“, rekla je Čerkez.

Ona je istakla da će novinari i fotografi u Sarajevu prirediti i izložbu najboljih fotografija iz rata.

(Beta)