Skip to main content

REKOM u Novom Sadu

Info 11. јул 2009.
2 min čitanja

srebrenicagenocid.jpgKoalicija nevladinih organizacija i pojedinaca koji se zalažu za osnivanje Regionalne komisije (REKOM) za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima u ratovima na prostoru bivše SFRJ biće promovisana sutra na festivalu Egzit (Exit) u Novom Sadu.
„U post-jugoslovenskim društvima ratni zločini koje je počinila druga strana se ističu, često i preuveličavaju, dok se vlastiti relativizuju, minimiziraju i pravdaju zločinima drugih“, navodi se u saopštenju pred sutrašnju promociju.
Dodaje se da postoji „jaka identifikacija i solidarnost sa optuženima za ratne zločine iz vlastite zajednice, dok su žrtve zaboravljene“.
„Sudbina više od 16.000 nestalih je još nerazjašnjena a brojne grobnice neotkrivene. Ne postoji politički interes za utvrđivanje činjenica o tome šta se desilo u prošlosti“, navodi se u saopštenju.
Koalicija nevladinih organizacija i pojedinaca najavila je da će inicijativu za osnivanje REKOM-a, zajedno sa milion potpisa građana iz regiona, predati parlamentima država naslednica bivše SFRJ, do kraja 2010. godine.
Nevladine organizacije smatraju da je REKOM jedini način za stvaranje „tačnog, zvaničnog i objektivnog zapisa“ o ratnim zločinima iz proteklih ratova, kako bi se „jednom zasvagda sprečilo da se u javnosti iznose laži“.
„REKOM može da izgradi javnu platformu za glas žrtava i uz pomoć saslušanja žrtava da stvara saosećanje javnosti, poštovanje i solidarnost sa žrtvama“, navodi se u saopštenju.
REKOM će na Egzitu promovisati predstavnici Koalicije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i sa Kosova.
U REKOM su uključene i nevladine organizacije iz Crne Gore, a trebalo bi da se uključe i predstavnici civilnog društva iz Slovenije i Makedonije.
(Beta)