Skip to main content

SDU predložio Skupštini Deklaraciju o Srebrenici

Autonomija 11. јул 2009.
< 1 min čitanja

korac.jpgSocijaldemokratska unija (SDU) podnela je danas Skupštini Srbije predlog Deklaracije o Srebrenici koja predviđa obavezu države da preduzme sve mere zaštite prava žrtava ratnih zločina, posebno žrtava u Srebrenici.
„Državni organi Srbije imaju dužnost da preduzmu sve raspoložive mere za aktivno suočavanje sa genocidom i ratnim zločinima i pomognu rehabilitaciji žrtava i članova njihovih porodica“, piše u predlogu Deklaracije koju je poslanik SDU Žarko Korać poslao predsednici Skupštine Slavici Đukić-Dejanović.
U predlogu dokumenta se navodi da izgradnja demokratskog i multietničkog društva ne može da se zasniva na negiranju zločina i da poštovanje ljudskih prava podrazumeva i poštovanje žrtava, a da je suočavanje sa prošlošću jedini put ka novom početku demokratske budućnosti.
Deklaracija, ukoliko bude usvojena, zabranjivaće da se genocid veliča, negira ili zaboravi, a obavezivaće državu da razotkrije i kazni svako ideološko opravdavanje zločina.
Grupa od 100 nevladinih organizacija, predvođenih Ženama u Crnom, zatražilo je danas od predsednika Borisa Tadića da podrži zahtev da se 11. jul u Srbiji obeležava kao Dan sećanja na genocid u Srebrenici.
(Beta)