Skip to main content

Sve se vrti oko statuta

Autonomija 07. јул 2009.
3 min čitanja

dragoslav-petrovic.jpgIako je vojvođanska vlast blokadom centralne praktično onemogućena da primenjuje važeći Ustav, te institucije u APV funkcionišu još uvek po pravilima prethodnog ustavnog okvira, politički akteri u pokrajinskoj administraciji podeljeni su u pogledu ocene rada Vlade Srbije na isteku prve godine mandata. Šef vladajuće poslaničke grupe „Za evropsku Vojvodinu“ u pokrajinskom parlamentu prof. dr Dragoslav Petrović kaže da su u toj koaliciji, koju predvodi DS, ipak zadovoljni generalnim učincima Vlade u realizaciji „opštih ciljeva proevropske politike“.
On je u izjavi za naš list naveo da su ti ciljevi interes i pokrajinske administracije i građana Vojvodine, te dodao da globalna kriza može da se uzme „kao olakšavajuća okolnost“ za „izostanak očekivane dinamike u realizaciji nekih projekta“. Takođe, izvesno opravdanje za „takvu dinamiku“ on vidi i u neefikasnosti republičkog parlamenta, koja je karakterisala taj dom do usvajanja novog Poslovnika.
– Uzimajući u obzir sve te okolnosti, naša ocena rada Vlade je pozitivna. Ipak, posebno pitanje je kašnjenje sa utvrđivanjem zakona o nadležnostima i potvrđivanjem statuta APV. Ali, to je samo jedan segment koji ipak ne može odlučujuće da utiče na ukupnu ocenu jednogodišnjeg rada Republičke vlade – kaže Petrović.
On je dodao da Vlada zaslužuje pozitivnu ocenu i zbog bolje saradnje resornih pokrajinskih sekretarijata i republičkih ministarstava u odnosu na prethodne sazive. Naš sagovornik navodi da je to imalo efekta kad je reč o uticaju pokrajinske administracije na nove zakonske projekte, kao i na usaglašavanje dva nivoa vlasti oko nekih investicionih projekata.
Međutim, koalicioni partneri demokrata u pokrajinskoj vlasti ne dele Petrovićevo mišljenje. Narodni poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor kaže da se iz vojvođanskog ugla ne može govoriti „o bilo kakvim rezultatima aktuelne Vlade“, jer nije potvrđen predloženi statut APV, niti je usvojen predlog zakona o nadležnostima. U izjavi za“Dnevnik“ on je ukazao i na to da Vlada još nije utvrdila ni predlog zakona o javnoj svojini, kojim bi se definisala imovina Pokrajine i lokalnih samouprava.
– Vrlo su tanki rezulatiti ove Vlade kad je reč o decentralizaciji. I ako bismo gledali samo iz tog ugla njen učinak u prvih godinu dana, onda ona sigurno ne zaslužuje prelaznu ocenu – kazao nam je Pastor. On je dodao da SVM ipak i dalje podržava Cvetkovićev kabinet, iz istog razloga iz kojih je podržala izbor ove Vlade: „pošto u Srbiji trenutno nije moguće sastaviti bolju vladu s aspekta evropskih integracija“.
I potpredsednica Skupštine Vojvodine Maja Sedlarević iz Lige socijaldemokrata Vojvodine nije zadovoljna odnosom Vlade Srbije prema Vojvodini. Ona za „Dnevnik“ ocenjuje da, zapravo, nijedna republička vlada od uvođenja višestranačja u Srbiji nije uradila puno za Vojvodinu, već je samo „neka bila više, a neka manje štetna po pokrajinu“.
– Ne sumnjam u dobre namere kabineta Mirka Cvetkovića, ali moram da kažem da, kad je reč o Vojvodini, nije bilo nekih rezultata. Mislim da je ključni problem u tome što imamo loš Ustav. I dok je god taj Ustav na snazi, Vojvodini ne može biti bolje – smatra Maja Sedlarević, koja je ipak izdvojila dva pozitivna poteza Vlade u prvoj godini mandata: raskidanje koncesije za izgradnju autoputa Horgoš- Požega, kao i to što je u rebalansu republičkog budžeta ispoštovan ustavni minim od sedam procenata za APV.
Potpredsednik Skupštine Vojvodine Branimir Mitrović, koji je i šef pokrajinskog odbora G17 plus, takođe ne krije nezadovljstvo učincima Vlade u odnosu na pitanje položaja Vojvodine.
– Nisam zadovoljan time što Vlada Srbije još nije utvrdila predlog zakona o prenosu nadležnosti, kao i što još nije potvrđen statut Vojvodine u Skupštini Srbije, jer u tom aktu nema ni jedna odredba koja bi bila protivna važećem Ustavu Srbije – naglasio je Mitrović, uz napomenu da pitanje statuta ne bi ni bilo bespotrebno ispolitizovano da je taj akt usvojen u roku, odnosno u decembru prošle godine, umesto što je opoziicnim strankama prepušteno da na ovoj temi ubiru dnevnopolitičke poene.
(Dnevnik)