Skip to main content

Fašistička moda u centru Zagreba

Autonomija 19. мар 2012.
< 1 min čitanja

U jednoj prodavnici u centru Zagreba prodaje se odeća s fašističkim simbolima, a domaćim ekstremistima nude se i majice s lokalnim fašističkim simbolima, objavili su danas hrvatski portali.

Prodavnica pod nazivom „Izvan kontrole“ nalazi se u samom centru grada, u Amruševoj ulici, a u Hrvatskoj prodaje odeću nemačke marke „Tor Štajnar“ (Thor Steinar).

Kako piše portal Indeks, reč je o marki odeće popularne među ekstremnim desnicarima, koja je nedavno privukla pažnju svetske javnosti kada su u nemačkom Hemnicu otvorili trgovinu pod imenom „Brejvik“.

Reč je o aluziji na norveškog neonacistu Andersa Brejvika, koji je sredinom 2011. godine ubio 77 osoba, uglavnom mladih.

U zagrebačkoj prodavnici „Izvan kontrole“ nude se majice s lokalnim fašističkim motivima uključujući i one brendirane iz linije „Sokol – Hrvatska divizija“.

Tako se preko interneta može kupiti majica s motivom 369. „Vražje divizije“, a od 10. aprila počinje prodaja s motivom 392. „Plave divizije“.

Hrvatski portal podseća da je 10. aprila 1941. osnovana takozvana Nezavisna država Hrvatska (NDH), a da su „Vražja divizija“ i „Plava divizija“ hrvatske divizije koje su delovale u sastavu nacističkog Vermahta.

Medijska pažnja vlasnika prodavnice nije odvratila od veličanja ustaštva, navodi Indeks, pa je na stranicama svoje prodavnice na Fejsbuku, uz prigodnu pesmu Miroslava Škore i Tomsona „Sude mi“, poručio „Nema povlačenja, nema predaje“.

(Beta)