Skip to main content

Zahlađenje između Angele Merkel i Sarkozija

Planeta 18. мар 2012.
< 1 min čitanja

Nemačku kancelarku Angelu Merkel, koja je podržala francuskog predsednika Nikolasa Sarkozija, razljutile su izjave Sarkozija u kampanji za predsedničke izbore i sada isključuje učešće na jednom od njegovih izbornih mitinga, prenosi nemačka štampa.

Nemačka čelnica i predsednica konzervativne stranke CDU je pred svojim bliskim saradnicima pokazala neraspoloženje kada je doznala da Sarkozi više ne želi njeno prisustvo na mitingu, prenosi nedeljnik Der Spiegel u svojoj online verziji.

Nemački list dodaje da Merkel i nije tako nezadovoljna što neće i na taj način podržati kandidata UMP-a, zbog njegovih nedavnih izjava o imigraciji.

Sarkozi je u kampanji zapretio da će izvući Francusku iz Šengenskog prostora ako evropski sporazum o slobodnom kretanju ne bude revidirani. Inače, u kampanji Sarkozi se okrenuo jako udesno.

U sredu je Sarkozi izjavio da će Angela Merkel doći u „jednom trenutku izborne kampanje da govori o Evropi s njim“ i dodao da „kancelarka neće doći na miting jer je izborna kampanja stvar Francuza“.

Merkel je javno podržala Nikolasa Sarkozija prilikom francusko-nemačkog ministarskog veća početkom februara u Parizu.

„Podržavam Nikolasa Sarkozija na svim planovima, jer pripadamo prijateljskim strankama“, izjavila je tada.

(agencije)