Skip to main content

Njujork tajms: Sarkozijeva kampanja očajna i odvratna

Autonomija 15. мар 2012.
< 1 min čitanja

Američki dnevnik Njujork tajms (NYT) kritikovao je danas francuskog predsednika Nikolu Sarkozija zbog „ubiranja glasova krajnje desnice“ i ocenio da je njegova predizborna kampanja „očajna i odvratna“.

„Kampanja predsednika Nikole Sarkozija za reizbor polako postaje očajna i sve više odvratna“, piše njujorški list samo dan nakon sličnih kritika koje je objavio Vol strit džornalu.

Ocenjujući da Sarkozi pokušava da dostigne popularnost svog glavnog rivala, socijaliste Fransoa Olanda „napadajući imigrante i čak način ishrane francuskih muslimana“, NYT piše da „Sarkozi možda misli da je politički dobro popuštati zahtevima rasizma i ksenofobije“.

„On je to već uradio“, a, kako dodaje NYT, zbog „novog nasilnog tona“ poboljšao mu se rejting u anketama. „Ali, to šteti francuskom društvu“, ukazuje NYT.

„Vremena su teška u Francuskoj“, piše list i dodaje da bi „Sarkozi mogao da vodi mnogo slavniju kampanju“. „On iza sebe ima uspeh u unutrašnjoj politici (penziona reforma) i u spoljnoj politici (Libija). Njegov glavni protivnik, Oland, ima nejasne ideje, a ekonomski predlozi uopšte nisu ostvarivi“, piše list i dodaje da je „Sarkozi umesto toga izabrao da gađa nisko“.

Ističući da je ideju o obeležavanju halal mesa izvorno predložila Marin Le Pen, liderka krajnje desnice, list podseća da ju je Sarkozi najpre kritikovao da bi je potom prihvatio.

„Okrutno je i destruktivno izvrgavati podsmehu muslimansku veru“, piše NYT. „Žalosno je što Sarkozi nema nikakav problem da bude okrutan ako mu to omogućava da dobije glasove nekih od birača“ Le Penove, zaključuje list.

Vol strit džornal juče je kritikovao nameru odlazećeg predsednika o pooštravanju „šengena“ radi bolje zaštite Evrope od ilegalnih imigranata, ocenjujući da je njegova „antiimigrantska retorika potpuno cinična“ i Sarkozija nazvao „Nikola Le Pen“.

(Beta)