Skip to main content

Pajvančić: Tadić može podneti ostavku i ponovo se kandidovati

Vojvodina 29. феб 2012.
2 min čitanja

Profesorica ustavnog prava Marijana Pajvančić izjavila je danas da, s pravne tačke gledišta, nema prepreka da predsednik Republike podnese ostavku na tu funkciju i da se potom ponovo kandiduje na novim predsedničkim izborima.

„Nema prepreke ni da se sadašnji predsednik Republike ponovo kandiduje i ako sada podnese ostavku, jer Ustav od kanidata jedino traži da ima aktivno biračko pravo, da može da bude biran najviše dva puta, da je državljanin Srbije, da je poslovno sposoban. Znači, svako onaj ko to ispunjava može da se kandiduje”, kazala je Pajvančićeva agenciji Beta.

Prema njenim rečima, predsednik Republike ostavku na tu funkciju ne mora da pravda ničim, jer je ostavka uvek lični čin i onaj ko je podnosi ne mora da obrazlaže zašto to radi, jer ne postoji takva pravna obaveza.

Dodala je da bi u slučaju da predsednik Republike podnese ostavku, njegovu funkciju do izbora novog predsednika vršio predsednik Narodne Skupštine.

Marijana Pajvančić je objasnila da skupštini ne prestaje mandat datumom raspisivanja izbora, jer parlament formalno nije raspušten, već mu mandat traje do verifikacije mandata novih poslanika.

„Drugim rečima, sadašnja predsednica Skupštine Srbije bi mogla da bude vršilac dužnosti predsednika Republike do izbora novog”, kazala je Pajvančićeva.

Navela je da prepreku za novu nominaciju predsednika Srbije Borisa Tadića na tu funkciju ne predstavlja ni Zakon o sprovođenju Ustava, jer on  daje mogućnost da se prvi mandat predsednika Republike, koji je sada u toku, računa kao nulti.

„Dakle, ni s te strane ne bi bilo pravnih prepreka da se predsednik ponovo kandiduje”, kazala je Pajvančićeva.

Ona je objasnila da Ustav Srbije razlikuje dva slučaja u kojima se raspisuju predsednički izbori: jedan slučaj su redovni izbori a drugi slučaj su izbori kada predsedniku Republike istekne mandat pre isteka vremena na koje je izabran.

„Ako bi izbori bili redovni, onda je ustavna obaveza da predsednik Skupštine Srbije raspiše izbore 90 dana pre isteka mandata, a da se oni moraju okončati u roku od 60 dana od dana raspisivanja. Dakle, praktično 30 dana pre isteka mandata predsednika Republike”, navela je Marijana Pajvančić.

Borisu Tadiću mandat „redovno” ističe u decembru ove godine.

Pajvančićeva je kazala da je u slučaju da predsednik Republike pdonese ostavku, predsednik Skupštine duzan da raspiše izbore odmah po prestanku mandata i oni se potom moraju održati u roku od 60 dana.

Predsednik vojvođanskog odbora Demokratske stranke Dušan Elezović za današnji novosadski Dnevnik rekao je da „postoji mogućnost” da se predsednickci izbori održe zajedno sa izborima na svim ostalim nivoima.

(Beta)