Skip to main content

Obama se izvinio Avganistanu

Planeta 23. феб 2012.
< 1 min čitanja

Obama je poslao pismo izvinjenja jer je jedan američki vojnik spalio Kuran u Avganistanu
„U pismu, koje je američki ambasador Rajan Kroker dostavio vlastima u Kabulu, predsednik je izrazio naše žaljenje i izvinjenje zbog incidenta u kome je verski materijal nenamerno spaljen u vazdušnoj bazi Bagram“, saopštio je portparol Bele kuće Tomi Vitor, prenose agencije.
„Vama i avganistanskom narodu upućujem najiskrenije izvinjenje i želim da izrazim duboko žaljenje zbog incidenta“, navodi se u Obaminom pismu, prema saopštenju Karzaijeve kancelarije.
Predsednik Obama u pismu obećava da će biti preduzeti adekvatni koraci kako se tako nešto ne bi ponovilo, uključujući pozivanje na odgovornost onih koji su krivi za incident, dodaje se u saopštenju iz Kabula.
Karzai je članovima parlamenta rekao da je jedan američki oficir odgovoran za spaljivanje, koje je učinjeno „iz neznanja“, navela je njegova kancelarija.
Organizacija za islamsku saradnju (OIC) osudila je spaljivanje Kurana kao „akt protivan zajedničkim naporima te organizacije i međunarodne zajednice, uključujući američku vladu, u borbi protiv netolerancije i kao podsticanje verske mržnje“, preneo je AFP.
Generalni sekretar OIC Ekmeledin Ihsanoglu pozvao je nadležne vlasti da pokrenu brz i primeren disciplinarni postupak protiv onih koji su odgovorni za spaljivanje.
Incident koji je dogodio u američkoj bazi Bagram, istočno od Kabula, izazvao je žestoke antiameričke proteste u Avganistanu, koji traju već treći dan i u kojima je ubijeno najmanje 12 demonstranata, kao i dva američka vojnika.
U toku je istraga o tome kako je verski materijal iz biblioteke pritvorske jedinice pored baze Bagram spaljen na njenom smetlištu.
Neimenovani američki zvaničnici, upoznati sa incidentom, rekli su da je vojska uklonila primerke Kurana, jer su ih zatvorenici koristili da bi razmenjivali ekstremističke poruke.
Avganistan je duboko religiozna zemlja gde i manje uvrede na račun islama dovode do nasilnih protesta, a spaljivanje Kurana se smatra vređanjem Boga.

(agencije)