Skip to main content

Žrtve u Srbiji nemaju zaštitu

Marginalci 22. феб 2012.
2 min čitanja

Viktimološko društvo Srbije pozvalo je nadležne institucije u zemlji da preduzmu mere koje će svim žrtvama obezbediti neophodnu pomoć i zaštitu.
Ocena VDS i je da, uprkos pozitivnim promenama na institucionalnom i zakonodavnom nivou, žrtve svih vrsta nasilja i stradanja u našoj zemlji još nemaju odgovarajuću podršku i pomoć, a i svakodnevno su izložene instrumentalizaciji i zloupotrebi medija.
Viktimolozi podsećaju da svako može da postane žrtva krađe, razbojništva, džeparenja u autobusu, nasilja u porodici i na radnom mestu, proganjanja i drugih vrsta povređivanja.
Ukoliko se to dogodi, ove žrtve treba da znaju da u Srbiji postoje opšte i specijalizovane državne i nevladine organizacije kojima se mogu obratiti za pomoć, kao i žrtve kršenja ljudskih prava, trgovine ljudima ili kriminaliteta, ukazalo je Viktimološko društvo.
Sve žrtve kriminaliteta i kršenja ljudskih prava mogu se obratiti službi „VDS info i podrška žrtvama“ na telefon 011/30-34-232, u kojoj će dobiti informacije o vlastitim pravima i kako ih mogu ostvariti.
Pored toga, ova služba žrtvama pruža podršku i sve praktične informacije – od saveta za rešavanje porblema, upućivanja u specijalizovane institucije do podrške na sudu, ali i osuđenicama, koje su posle dugogodišnjeg trpljenja nasilja, izvršile krivično delo.
Povodom Međunarodnog dana žrtava, Viktimološko društvo Srbije je poslalo veliki broj elektronskih poruka sa informacijama o postojećim sužbama za pomoć žrtvama.
Volonteri tog društva sutra će u beogradskim osnovnim i srednjim školama održati javne časova na kojima će mladima govoriti o problemima s kojima se žrtve susreću i službama kojima mogu da se obrate za pomoć.
Organizacija Evropska pomoć žrtvama je 1991. godine, na predlog predstavnika Švedske, proglasila 22. februar Međunarodnim danom žrtava, sa ciljem da se šira javnost upozna s posledicama koje trpe žrtve kriminaliteta i podstakne na efikasniju i potpuniju zaštitu njihovih prava.
Od tada se ovaj dan širom Evrope obeležava nizom manifestacija poput stručnih konferencija, školskih časova, prezentacije obrazovnih filmova, delenja informativnih brošura.
Viktimološko društvo Srbije, koje je osnovano 1997. godine, obeležava Međunarodni dan žrtava od 2006. godine.

(B92)