Skip to main content

Đurić: Vojvodina dobar primer očuvanja višejezičnosti

Vojvodina 21. феб 2012.
< 1 min čitanja

Vojvođanski sekretar za kulturu i informisanje Milorad Đurić izjavio je danas da Vojvodina može da predstavlja dobar primer kako se kroz institucije i kroz podršku u različitim projektima održava višejezičnost.

Đurić je na obeležavanju Međunarodnog dana maternjeg jezika u Kovačici rekao da pokrajina podržava projekte 18 nacionalnih zajednica i dodao da u Vojvodini postoji 68 medija na manjinskim jezicima, kao i pet zavoda za kulturu nacionalnih manjina i tri profesionalna pozorišta na manjinskim jezicima.

„To je zaista impresivan spisak institucija i projekata, koji za cilj imaju očuvanje kultura nacionalnih zajednica bez obzira na njihovu veličinu, jer nam je svaka kultura važna”, kazao je Đurić.

Prema njegovim rečima, to je „jedna sjajna poruka” koja se šalje iz Srbije i koja u Evropi nailazi na dobar ođek.

Svečanost je održana u Galeriji „Babka” u Kovačici, mestu koje se smatra prestonicom naivnog slikarstva u Vojvodini.

Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, u Kovačici se danas i sutra organizuje i konferencija „Usmena tradicija nacionalnih manjina kao deo nematerijalnog nasleđa Srbije”.

Međunarodni dan maternjeg jezika se na inicijativu Uneskoa obeležava od 21. februara 2000. godine, u znak sećanja na studente u Istočnom Pakistanu, današnjem Bangladešu, koje su vlasti 21. februara 1952. godine pobile jer su se zalagali za pravo na upotrebu maternjeg jezika.

Taj dan zemlje-članice Uneskoa obeležavaju u cilju promocije jezičke i kulturne raznolikosti, ali i kao podsetnik na činjenicu da je potrebno sprečiti nestajanje pojedinih jezika.

U svetu danas postoji oko 6.000 živih jezika, a prema nekim procenama taj bi se broj mogao prepoloviti do kraja ovog veka.

(Autonomija)