Skip to main content

SSP: Bilčik da ne primenjuje dvostruke aršine prema režimima u Belorusiji i Srbiji

Info 26. мај 2021.
< 1 min čitanja

Stranka slobode i pravde (SSP) pozvala je danas izvestioca Evropskog parlamenta (EP) Vladimira Bilčika da ne primenjuje „dvostruke aršine“, već da kao što osuđuje hapšenja opozicionih aktivista u Belorusiji, osudi slične pojave u Srbiji.

SSP je u otvorenom pismu upitala Bilčika „zašto podržava režim Aleksandra Vučića“ kada u Evropi, kako su naveli, „jedino Vučić i njegov režim blagonaklono gledaju na Aleksandra Lukašenka i njegov način vladanja Belorusijom“.

„Nakon izbora u Belorusiji 2020. godine, tabloidi i mediji u Srbiji koji su pod potpunom kontrolom Vučića, srdačno su čestitali Lukašenku pobedu na izborima. Ukoliko uporedimo načine vladanja, Vučić je preslikao Lukašenkov model tako što je gotovo sve medije stavio pod svoju kontrolu. Za sada, za razliku od svog uzora, Vučić ne hapsi istaknute opozicione lidere, ali umesto toga vodi protiv njih višegodišnje kampanje satanizacije putem svojih tabloida i medija“, stoji u pismu.

Dodaje se da je „Vučićev režim doveo do toga da je u izveštaju Instituta V-Dem, Srbija zajedno sa Belorusijom svrstana u kategoriju zemalja u kojima dominira izborna autokratija“.

„Zbog čega blagonaklono posmatrate režim Aleksandra Vučića koji Lukašenka srdačno dočekuje i naziva jedinim pravim prijateljem Srbije i od koga može da nauči kako da uspostavi još snažniju kontrolu nad državom i društvom, da još više podrije vladavinu prava kao i da eliminiše opoziciju iz parlamenta“, upitala je Bilčika internacionalni sekretar SSP Ana Stevanović.

(Beta, foto: N1)