Skip to main content

Izložba instalacija Rene Redle i Vladana Jeremića u MSU Vojvodine

Kultura 26. мај 2021.
< 1 min čitanja

Otvaranje izložbe „Transformatorijum” umetnika Rene Redle i Vladana Jeremića biće upriličeno na platou Muzeja savremene umetnosti Vojvodine 4. juna u 19 sati, saopštio je danas taj muzej.

Nakon otvaranja uslediće kratko vođenje uz kustoskinju izložbe Maju Ćirić, a program će biti organizovan u skladu sa aktuelnim epidemiološkim merama.

Na postavci, koja se sastoji od tri segmenta biće predstavljene umetničke intervencije i istraživanja realizovana tokom poslednjih sedam godina.

U prvom delu postavke mogu se videti dokumentarni materijali izvedenih intervencija u Norveškoj, Hrvatskoj, Albaniji, Srbiji, Severnoj Makedoniji, Austriji, Italiji i Estoniji, dok se u drugom delu nalazi depo transformativnih oruđa, rekvizita i objekata, sa kojima su umetnici godinama ispitivali upotrebnu vrednost umetnosti.

Treću celinu čini instalacija sa crtežima i neobično dizajniranim klupama u javnom prostoru.

U vreme višestruke krize, kada se uslovi svakodnevnog života iz korena menjaju, Rena Redle i Vladan Jeremić predočavaju publici protivurečnosti sopstvene prakse, predlažući radikalni model za njeno (samo)preispitivanje.

Sa svojstvenom dozom satiričnog humora, uprkos tome što se bave nezaobilaznim gorućim problemima naših razorenih društava, Rena i Vladan ne odustaju od pretpostavke, da je ovaj naš svet moguće promeniti.

Umetnička praksa ovih beogradskih umetnika obuhvata instalacije i intervencije u javnom prostoru koje istražuju odnose umetnosti i politike, razotkrivajući goruće društvene kontradikcije.

Koriste tehnike koje je lako reprodukovati i distribuirati, poput grafike i štampe, te jednostavnih materijala kao što su tekstil, karton i drvo, insistirajući na upotrebnoj vrednosti i društveno-ekološkoj svesti njihovog umetničkog rada.

Nedavno su izlagali svoja dela u mezejima u SAD, Ljubljani, Moskvi, Skoplju, Milanu, Oslu, Prizrenu, Palermu i Beogradu.

Izložbu prati publikacija u kojoj se nalaze tekstovi Maje Ćirić, Corine L. Apostol i Rene Redle, uključujući i registar radova sa opisima.

Izložba je otvorena do 4. jula i ulaz je slobodan.

(Autonomija)