Skip to main content

Pretučen zato što je musliman

Autonomija 13. јан 2012.
2 min čitanja

Iako se poslednjih nekoliko godina stalno ističe drastičan porast maloletničke delinkvencije i sve veći broj golobradih nasilnika spremnih da izvrše i najteža dela, malo toga se radi na prevenciji i suzbijanju te se ovaj trend svakodnevno nastavlja.

Pre nekoliko dana, na Badnje veče, u Ulici Servo Mihalja u Novom Sadu četvorica maloletnika su napala i brutalno pretukla Bahriju Bulića (1965) samo zbog toga što je muslimanskog porekla. Po njegovim rečima, pre nego što su ga napali, ista grupa huligana već duže mu je na ulici upućivala pogrdne reči i pretnje, a toga nije bilo pošteđeno ni njegovo dvoje dece.

– To su momci iz ovog kraja koje uglavnom poznajem i koji se okupljaju na nekoliko mesta ovde u kraju. Pre nekog vremena počeli su da mi dobacuju i pominju moje poreklo, a najgore je što su to isto radili i mojoj ćerki, uz reči koje nisu ni za spominjanje. S obzirom na to da ih poznajem, pokušao sam da preko roditelja skrenem pažnju na to šta se dešava, ali iako je jedan od roditelja došao da razgovara sa mnom i da mi se izvini, njihovo maltretiranje se nastavilo – kaže Bahrija, koga prijatelji i poznanici u Novom Sadu znaju kao Baneta.

Na Badnje veče oko 21 čas, on se vraćao kući kada su četiri momka opet krenula da dobacuju i prete.

– Ponovo su mi govorili najgore stvari, psovali i pretili i pošto je to prevršilo svaku meru i što sam video da od razgovora nema ništa, odlučio sam da odem i prijavim slučaj policiji. Nisam produžio ka kući, već sam otišao u stanicu u Miše Dimitrijevića i ispričao policajcu sve šta se dešavalo. U policijskoj stanici su rekli da će se pozabaviti time čim budu imali slobodnu patrolu i uputili me da ponovo pokušam da rešim taj problem preko roditelja. Krenuo sam kući i dvadesetak metara od kapije čuo sam da neko trči iza mene, okrenuo sam se i video jednog od njih kako mi prilazi s kesom koju je hteo da mi navuče preko glave. Uspeo sam da se odgurnem od njega, ali onda su prišla i ostala trojica i počeli su da me udaraju i šutiraju sve do kuće – priča on.

Nakon petnaestak minuta, na lice mesta je stigla policijska patrola, a Bahrija je završio u Urgentnom centru, gde su mu konstatovane povrede glave, lica i tela.

– Ne osećam se povređenim u tom nacionalnom smislu jer nikada nisam imao nikakvih problema zbog svog porekla, već se osećam ugroženim kao čovek i građanin kog su napali huligani – kaže Bulić.

Po njegovim rečima, slučaj će sigurno završiti na sudu, a u zavisnosti od koraka koje preduzme policija, on će odlučiti na koji način će teretiti napadače.

Ovaj slučaj lako je mogao imati i tragičnije posledice jer je Bulić od zadobijenih udaraca zaradio pet kopči na glavi svega nekoliko centimetara od velikog ožiljka od operacije tumora koju je imao pre nekoliko godina.

(Dnevnik)