Skip to main content

Licence na maternjem jeziku

Aktuelno 04. јан 2012.
2 min čitanja

Nakon dvogodišnjeg natezanja, pedagozi iz Vojvodine konačno za dobijanje licence neće morati da putuju u Beograd, već će počev od ovog meseca odgovarajuće ispite moći da polažu u Vojvodini, i to na maternjem jeziku. Takozvanim omnibus-zakonom, naime, dodeljivanje licenci i sprovođenje odogovarajuće ispitne procedure preneto je u nadležnost pokrajinske administracije, ali je praktičnoj primeni prethodilo dvogodišnje natezanje sa nadležnim ministarstvom u Beogradu.

Zaposleni u prosveti, naime, obavezni su da polože odgovarajući ispit za dobijanje licence, kako bi njihov status bio zakonit. U delu obrazovnih ustanova, međutim, prećutno se prelazilo preko tog uslova, naročito u slučaju pripadnika nacionalnih manjina, budući da se čekala primena Zakona o nadležnostima Vojvodine, odnosno mogućnost da pedagozi te ispite mogu da polažu bliže mestu stanovanja, na teritoriji Pokrajine, kao i da polažu na maternjem jeziku.

U septembru je led konačno probijen i u nadležnom ministarstvu je za ovo dobijeno je zeleno svetlo, a na koje se čekalo dve godine. Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice odmah je započeo sa pripremama za održavanje ispita i tokom decembra je već 154 pedagoga i stručnih saradnika iz pretškolskih ustanova moglo da dobije licencu na području Vojvodine.  Prema rečima sekretara ovog sekretarijata Andora Delija, oko 1500 pedagoga već godinu i po-dve čekaju da dođe kraj natezanju između Beograda i Novog Sada, kako bi mogli da dođu do licence, potrebne za posao kojeg obavljaju. Deli je za „Mađar so“ rekao da je namera sekretarijata da se ubrzanim tempom, čak i sa po dva-tri ispitna dana tokom meseca, po mogućstvu već tokom godine nadoknadi zaostajanje do kojeg je došlo zbog odugovlačenja beogradske administracije.

– Nakon što je Pokrajina 2009. dobila ovu nadležnost, u ministarstvu smo bili suočeni sa prilično velikim otporom i nisu baš hteli da prenesu ni ovu nadležnost. Strepeli su da će biti lišeni dodatnih prihoda od organizovanja ispita. Jedno vreme su se pozivali na to da se radi novi pravilnik o ispitima za licence koji će slediti standarne EUi  da  to je razlog odlaganja. Na kraju nam je već bilo dosta od obećanja i inicirali smo pregovore, a nakon nekoliko krugova usaglašavanja, konačno smo  uspeli da uverimo ministarstvo – izjavio je Deli.

Pokrajinski sekretar za obrazovanje je rekao i da će usmeni ispiti koji podrazumevaju poznavanje zakona u oblasti prosvete, kao i većina nastavnih časova biti organizovani u Novom Sadu, u pretškolskim ustanovama i školama ovog grada. Izuzetak će biti učinjen u slučaju onih manjinskih jezika na kojima nema organizovanog obrazovanja u Novom Sadu. Prvi ispiti za licence na mađarskom jeziku uslediće u Novom Sadu tokom januara, u periodu nakon zimskog raspusta.

(Mađar so)