Skip to main content

Država pogazila medijsku strategiju

Aktuelno 21. дец 2011.
2 min čitanja

Država nema nameru da prekine finansiranje medija ni 2012. godine, pa će poreski obveznici Srbije za medije dnevno izdvajati milion dinara ili 10.000 evra, a najveći deo će dobijati Tanjug, što je primer nedomaćinskog poslovanja, istakli su danas čelnici novinarskih i medijskih udruženja.

„Time je pogažena Medijska strategija, usvojena u septembru na telefonskoj sednici Vlade, jer je strategijom predviđeno povlačenje države iz medija i prelazak na projektno finansiranje“, rekao je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović na konferenciji za novinare u Pres centru Udruženja novinara Srbije (UNS)

Budžetom za 2012. godinu predviđeno je izdvajanje 368 miliona dinara za agenciju Tanjug, Panoramu, Jugoslovenski pregled i Međunarodni radio Srbija.

Predsednik Asocijacije štampanih medija Zoran Sekulić rekao je da postoji realna opasnost da zbog gubitka evroentuzijazma i izborne kampanje vlast zanemari i izneveri Medijsku strategiju.

Sekulić, koji je bio predstavnik medija u radnoj grupi za izradu Medijske strategije, rekao je da su u završnoj fazi izrade predstavnici države uveravali da će od 1. januara 2012. godine početi projektno finansiranje medija i da će biti promenjen dosadašnji sistem državnog finansiranja medija.

„Ali, u budžetu je pod formom subvencija predviđeno direktno budžetsko finansiranje četiri medija i to izaziva opravdanu zabrinutost. Bilo je i najava da će do kraja godine Vlada usvojiti uredbu kojom bi trebalo da ozvaniči početak odredbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje se odnose na projektno finansiranje. O toj uredbi ništa ne znamo, a ostalo je još 10 dana za usvajanje“, rekao je Sekulić.

Direktorka agencije Beta Ljubica Marković rekla je da je Medijska strategija mrtvo slovo na papiru i da se topi kao kocka leda na suncu u suočavanju sa realnošću.

„Realnost su predstojeći izbori koji će biti za manje od pola godine i u kojima bi ‘naši mediji’ (bliski vlasti) trebalo da budu oslonac i mnogi nezavisni mediji se osećaju kao da su se vratili u prethodne godine u kojima su bili u opoziciji, a mislili smo da svi idemo ka opštem interesu – slobodi govora regulisanoj na pouzdan i demokratski način“, rekla je Ljubica Marković.

Ljubica Marković je rekla da prilikom posete predsednika Srbije Borisa Tadića Fijatovoj fabrici u Kragujevcu, kada je samo Tanjugu dozvoljen ulaz u fabriku, nije bio problem u industrijskoj tajni, nego u tome što je za vlast jedan medij, Tanjug, bio „dovoljno pouzdan“ da sačuva tajnu za razliku od svih ostalih.

„Dakle, postoje ‘naši’ i ostali mediji“, rekla je Ljubica Marković.

Navela je da će i posle izbora buduća Vlada, kakva god bila, imati iste namere, a to je da kontrolom kroz novac uspostavi direktnu ili indirektnu kontrola medija.

Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović upitala je odakle potiče novac kojim bi Kurir kupio Politiku, jer se pominje suma koja je 40 puta veća od godišnjeg profita Kurira.

Ljiljana Smajlović rekla je da je moguće da će ljudi bliski vlasti „zacementirati vlasništvo nad medijima“ a da se neće znati poreklo novca kojim su kupili medije.

„Ako se država tako poigrava sa najuglednijim listom na Balkanu, onda ona nema nameru da sprovodi ni druga obećanja koja je dala u vezi sa Medijskom strategijom“, rekla je Ljiljana Smajlović.

Ljiljana Smajlović rekla je da bi se u javnosti govorilo o izveštaju o medijima predsednice Saveta za borbu protiv korupcije Verice Barać kada bi u Srbiji bilo slobode medija.

Zajedničku konferenciju za novinare o stanju u medijima održali su NUNS, UNS, Asocijacija štampanih medija, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Lokal pres.

(Beta)