Skip to main content

PAVLE RADIĆ: Šta to smrdi u „srpskoj Atini“?

Izdvajamo 27. окт 2019.
3 min čitanja

U senci naprednjačkog razaranja identiteta Beograda i pratećoj pljački građana kroz koruptivne radove na najvitalnijim gradskim lokacijama i senci tek delom otkrivenih korupcijskih skandala vlastodržačkih struktura raspoređenih što u privilegovanim privatnim preduzećima i kompanijama, što detaširanih u namensku industriju, javna i komunalna preduzeća – caruje bahato samovlašće, korupcija i pljačka van Beograda, svugde gde su na vlasti SNS i kolaboranti. Pored derogiranih policijskih, tužilačkih i sudskih sistema lopovluku i pljački inventivnost skoro da i nije potrebna – pljačkaši se osećaju zaštićeni kao beli medvedi. Kad pojedini skandali ipak probiju do javnosti (ne zaslugom sistemske institucionalne kontrole kao u sređenim društvima, nego zaslugom hrabrih pojedinaca po cenu velikih ličnih žrtava), zataškavanja nepočinstava vrše se istim metodama na vrhu i na najnižim nivoima države – negiranje dokumentovanog lopovluka, jajarske zamene teza, klevetanje (i procesuiranje) svedoka i zviždača koji pljačke i pljačkaše iznose u javnost, medijska satanizacija i šikana na radnim mestima onih koji ne poštuju zaveru ćutanja, pritisak na već upodobljene policijske, tužilačke i sudske organe.

Skandal oko pljačke u valjevskom “Krušiku” i progon zviždača koji ga je obznanio još se nije slegao – iako režim na tome intenzivno radi koristeći sve manipulativne resurse (uključivši i vojnu vežbu sa Rusima i famozni raketni sistem S-400) – izbio je skandal u drugom gradu. U Novom Sadu, jelda srpskoj Atini. Uznemireni akteri dovedeni s njim u vezu pokušavaju da osujete njegovo širenje preventivno upirući prst u onog ko ga je obznanio, predstavljajući ga smutljivcem, manipulantom i kriminalcem.

Novi Sad je u subotu osvanuo oblepljen plakatima o Monopolu nekog “Bore Solunca”. Plakat potpisuje fantomski “Pokret Naš Kraj”. Na prvi pogled, plakati posmatraču izgledaju kao da pozivaju građane na predstavu kakvog jurodivog provincijskog mađioničara, belog maga ili običnog šibicara kojih ne manjka u sredinama komatizovanim tabloidima i sadržajima televizijija sa nacionalnom frekfrencijom. Kad se međutim plakati malo bolje pogledaju, stvari sa misterioznim monopolom “Bore Solunca” izgledaju mnogo ozbiljnije nego što izgledaju na prvi pogled. Na njima je ne beli mag, nego Borislav Novaković – bivši prvi čovek Novog Sada i vršilac drugih visokih gradskih funkcija dok je bio funkcioner DS kad je ta stranka u koaliciji sa drugima vršila vlast u gradu (sad je u Jeremićevoj Narodnoj stranci). Od kad je SNS preuzeo vlast 2012. bio je više puta hapšen pod optužbama za korupciju dok je bio na vlasti – verovatno najviše od svih bivših funkcionera DS koje je vlast masovno optuživala i hapsila – ali je posle višemesečnih pritvora oslobađan zbog nepostojanja dokaza.

Otkud opet Novaković na plakatima “Pokreta Naš Kraj”, koji ga kriminalizuje (taj se misteriozni pokret nije oglašavao povodom dokazane štete novosadske kase u iznosu više stotina miliona dinara nastale mutljavinom tadašnje radikalske gradske vlasti na čelu sa gradonačelnicom Majom Gojković; muljačinu su platili Novosađani, a krivcima dlaka sa glave nije falila – naprotiv, muljačina je gurnuta pod tepih a rebrendirani SNS krivci su skoro svi napredovali na najodgovornije državne funkcije).

Da smo iole ozbiljna država kao što nismo, tužilaštvo bi se odmah pozabavilo najpre Novakovićevim objavama, a potom ispitalo šta je taj pokret koji lepi plakate po gradu koje komunalne službe ne uklanjaju, ko su mu osnivači i zašto podatke o kriminalu koje na plakatima pripisuje Novakoviću ne dostavi nadležnim institucijama?

Jesu li potpisnici hajkačkog plakata protiv Bore Solunca (kako nazivaju B. Novakovića) samo potpisnici tuđe kreacije – onih koji skoro bez ikakve kontrole bahato gospodare parama Novosađana – zbog facebook objava Novakovića u kojima, a prema podacima navodnog zvizdača iz gradske kuće, dovodi u vezu gradonačelnika Miloša Vučevića i njegovog savetnika Slobodana Milića Bocaru, i njegovu supruge Biljanu sa koruptivnim skandalom velikih razmera? Ne ulazeći u istinitost Novakovićevih objava da Vučević namešta unosne poslove privilegovanim pojedincima i uz saradnju sa savetnikom manipulativnim transakcijama gradskim zemljištem zarađuje velike pare – plakati koji su prelepili Novi Sad koje komunalne službe ne skidaju poput drugih plakata, veoma su indikativni. Da smo iole ozbiljna država kao što nismo, tužilaštvo bi se odmah pozabavilo najpre Novakovićevim objavama, a potom ispitalo šta je taj pokret koji lepi plakate po gradu koje komunalne službe ne uklanjaju, ko su mu osnivači i zašto podatke o kriminalu koje na plakatima pripisuje Novakoviću ne dostavi nadležnim institucijama? Pošto od normalne države ovde nema govora, čitava stvar smrdi, baš mnogo smrdi na jajarluk, na zamenu teza i zataškavanje onog što je Novaković obznanio.

U normalnim državama lopove kao i klevetnike bez obzira na ime i funkciju sistem isteruje na čistinu. U ovakvoj Srbiji, sa ovakvim institucijama, sa ovakvim medijima i sa ovako komatizovanom javnošću koju vlast drži pod narkozom povremenom bednom pomoći penzionerima i populističkim povećanjem plata kad i kome joj se učini potrebnim, to je misaona imenica. I ovo što smrdi u Novom Sadu biće isterano na čistinu malo morgen, rekao bi rodonačelnik današnjih vlastodržaca.

(Autonomija, foto: Beta)