Skip to main content

Godinu dana rada Kancelarije za inkluziju Roma

Autonomija 30. мај 2008.
< 1 min čitanja

Kancelarija za inkluziju Roma u Vojvodini obeležila je danas prvu godišnjicu rada. Direktor Kancelarije Duško Jovanović rekao je da je Vojvodina evropski region u kome je najviše učinjeno po pitanju rešavanja problema romske populacije. On je na proslavi prve godišnjice postojanja Kancelarije za inkluziju Roma rekao da su rezultati rada „izuzetno zadovoljavajući“, jer je u velikoj meri postignut postavljeni cilj, odnosno uključivanje Roma u sve sfere društvenog života. Jovanović je naveo da je prioritet u radu kancelarije bilo obrazovanje mladih Roma i dodao da je u srednje škole upisano ukupno 156 učenika romske populacije, dok je 27 studenata upisano na Univerzitet u Novom Sadu.
Svim učenicima i studentima obezbeđen je smeštaj u srednjoškolskim i studenskim domovima, kao i stipendije, kazao je Jovanović.
Dodao je da su u Kuli i Opovu izgrađeni novi stambeni objekti, u koje su izmeštena stara romska naselja, a romskim porodicama su obezbeđeni pristojni uslovi života.
Prema njegovim rečima, sredstvima Izvršnog veća Vojvodine omogućeno je i samozapošljavanje Roma, pa tako više od 60 Roma aktivno učestvuje u projektima samozapošljavanja. Jovanović je rekao da je preko Fonda za kapitalna ulaganja izdvojeno oko 300 miliona dinara za rešavanje problema infrastrukture u romskim naseljima, što je trenutno jedna od najvećih investicija u Srbiji namenjena rešavanju problema romske populacije.
On je dodao da je jedna od namera pokrajinske vlade i Kancelarije za inkluziju Roma i uključivanje Roma u državne institucije, pa je tim povodom poslat dopis svim lokalnim samoupravama u Vojvodini da obezbede mesta koordinatora za romska pitanja, čiji bi zadatak bio da bude spona između organa vlasti i romske populacije.
Kancelarija je osnovana na inicijativu pokrajinskog sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova i uz finansijsku podršku Fonda za otvoreno društvo.(Beta)