Skip to main content

Potpisani ugovori o boravku studenata u inostranstvu

Autonomija 29. мај 2008.
< 1 min čitanja

cambridge.gifPokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj sufinansiraće studijski boravak u inostranstvu za osam studenata sa četiri novosadska državna fakulteta, u okviru projekta „Kampus Evropa“ (Campus Europae).
Na svečanostima u Izvršnom veću Vojvodine ugovore sa studentima fizike, biohemije, biologije, turizma, industrijskog inžinjerstva i menadžmenta, medicine, prava i francuskog jezika potpisali su resorni sekretar Dragoslav Petrović i dekani fakulteta.
Petrović je podsetio da su ukupna izdvajanaja usmerena ka visokom obrazovanju i nauci bila sastavni deo pokrajinskog budžeta, sa više od šest odsto, što je „impresivan odnos prema oblasti koja je ima prioritet u okviru Srtrategije ubrzanog razvoja Vojvodine“.
On je naveo da je ove godine za visoko obrazovanje i nauku izdvojeno oko 550 miliona dinara, putem Fonda za kapitalna ulaganja, projekata novih visokih tehnologija i posebnih namenskih sredstava.
Prema Petrovićevim rečima, u međunarodnim regionalnim projektima učestvovala su 428 istraživača iz Vojvodine, od kojih je 240 mlađe od 30 godina.
Međunarodni projekat razmene studenata „Kampus Evropa“ odvija se u okviru Evropske univerzitetske fondacije u Luksemburgu. Sprovodi ga 16 univerziteta iz 15 evropskih zemalja. Učešće u projektu povećava mobilnost studenata iz Srbije i omogućava bolje upoznavanje sa zemljama u koje odlaze.
Studentima je zagarantovano potpuno priznavanje pohađanja studijskog programa zemlje domaćina po povratku na matični univerzitet. Univerzitet u Novom Sadu je jedini predstavnik Srbije u tom projektu.

(Beta)