Skip to main content

Nadležnosti Vojvodine muče Ustavni sud Srbije

Izdvajamo 01. феб 2012.
< 1 min čitanja

Zakon o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine, čija se ustavnost osporava, najvažniji je i najteži predmet koji se pojavio pred Ustavnim sudom od njegovog postojanja do danas, izjavio je predsednik Ustavnog suda Dragiša Slijepčević.

„Pred Ustavnim sudom verovatno zadugo neće biti tako ozbiljnog predmeta, izuzimajući Statut Vojvodine, čija se ustavnost i zakonitost osporava ‘u paketu’ sa Zakonom“, zavapio je Slijepčević.

On je ukazao da su pitanja ustavnosti zakonskih rešenja o nadležnosti pokrajina pokretana i pred drugim ustavnim sudovima, na primer Ustavnim sudom Španije.

„Taj postupak trajao je 10 godina, a mi bismo hteli da Ustavni sud Srbije tako reći preko noći raspravi ovo ozbiljno pitanje koje se tiče ustavnosti Zakona o nadležnostima Vojvodine“, rekao je on.

„Ja takve zahteve razumem, ali brzinu ne podržavam. Naprotiv, zalažem se da Ustavni sud u tom predmetu, kao i u svim drugim, postupa tako da odluka o tome da li je reč o ustavnom ili neustavnom zakonu bude rezultat ozbiljnih rasprava i utvrđivanja svih činjenica od značaja za njeno donošenje“, naglasio je Slijepčević.

On je podsetio da se pozivu na prethodnu raspravu odazvalo samo troje, od deset pozvanih profesora prava, dok ostali, „iz samo njima znanih razloga“, nisu bili spremni da svoje stavove iznesu pred Ustavni sud.

„Kada treba izneti ‘stručno mišljenje’ u medijima, pojedini ugledni naučni radnici itekako su spremni da to čine, ali kada to isto treba ponoviti u postupku pred Ustavnim sudom u odnosu na važan i ‘osetljiv’ predmet, onda se ti isti pravni eksperti ustručavaju da iznesu svoja pravna shvatanja“, požalio se Slijepčević.

„Ukoliko ne bude zainteresovanih domaćih pravnih eksperata, spremnih da u tim raspravama učestvuju, saopštićemo to javnosti i razmotriti mogućnost angažovanja stranih stručnjaka, u cilju svestranog sagledavanja svih spornih ustavno-pravnih pitanja i donošenja pravno utemeljenje meritorne odluke“, upozorio je predsednik Ustavnog suda.

( Autonomija, agencije)