Skip to main content

Zvanično počeo Evroprajd, zastave ispred Palate Srbija, kuma Prajda – Sajsi MC

Autonomija 12. sep 2022.
< 1 min čitanja

Ispred Palate Srbija, podizanjem zastava duginih boja zvanično je počela manifestacija Evroprajd 2022. Beograd je ovogodišnji domaćin panevropske manifestacije koja će trajati do nedelje. Tradicionalna šetnja, na čijem održavanju organizatori insistiraju, zakazana je za subotu.

Jedan od organizatora Evroprajda Goran Miletić kaže da su danas po prvi put podignute zastave Evroprajda ispred Palate Srbija, kao i da ono znači da deo posla koji se tiče institucija treba da bude urađen što pre, da za njega nema odlaganja i da ne postoji nijedan razlog da primena zakona ne počne odmah. „Zahtevamo od ljudi u ovoj zgradi i vladinim institucijama da urade svoj posao, a prva stvar je da bude usvojen zakon o istopolnim partnerstvima“, rekao je Miletić.

Marko Mihailović u ime organizatora Prajda okupljenima je rekao da je tri godine, kada su osvojili licencu za Evroprajd, maštao o ovom danu i da je on trebalo da predstvlja pobedu zdravog razuma, vrednosti, demokratije poštovanja pravnog poretka…“Mislio sam da će to biti kad ćemo biti presrećni uspehom koji smo napravili, ali to nisu osećanja koja danas osećam“, rekao je on.

Dodao je da se oseća posramljeno i da ovaj dan koji je trebalo da bude početak veličanstvene nedelje za naš grad, stojimo ispred institucije koja nije uradila dovoljno da zaštiti naša ustavom zagarantovana prava.

On je najavio da će kuma Prajda biti „umetnica koja nikada nije bežala sa strane onih kojima je potrebno, saveznica LGBT zajednice više od 10 godina koja je uvek bila bez zadrške uz njih“ – Ivana Rašić – Sajsi MC.

(N1, Foto: CRD)