Skip to main content

Žujović: Krizni štab je postao odbor SNS-a, nema tu više medicine

Građani 05. dec 2021.
2 min čitanja

Sada je bio trenutak za odluku da se polovinom decembra krene sa školskim raspustom i smanje kontakti među decom, izjavio je FoNetu pulmolog Dejan Žujović, ali je Krizni štab, koji je uporedio sa odborom Srpske narodne stranke, verovatno imao „drugu računicu“.

Mada nikada nije ni verovao odlukama članova Kriznog štaba, on je prestao da sluša bilo šta što govore, pošto su lekari iz njegovog sastava ušli u SNS.

„Jednostavno, kao da pratite sednicu odbora SNS Novog Beograda ili opštinskog odbora Vračar“, ilustrovao je Žujović, koji tu više uopšte ne vidi medicinu.

Pojavu novog omikron soja virusa korona neki lekari su protumačili kao „početak kraja“ virusa ili bar njegovo slabljenje, ali on misli da bi trebalo sačekati sa donošenjem zaključaka.

Slične prognoze su davane i kada se pojavio delta soj. Tada se govorilo da taj soj neće biti toliko težak, ali da će biti virulentniji, podsetio je Žujović, ukazujući da je realnost onda pokazala drugu sliku.

„Imamo pune bolnice, masa ljudi nam je na respiratoru u kontinuitetu“, rekao je Žujović i precizirao da je tokom talasa delta soja u Srbiji nedeljama bilo oko 260 pacijenata na respiratorima.

„Ne znam šta je izjavio odobor SNS, ja bih sačekao i video šta će biti“, dodao je on i predvideo da će omikron soj „sigurno doći ovde“.

„Ako iko od njih kaže ‘male su šanse’, verujte mi da je on već ovde“, uveren je Žujović, koji građanima savetuje da prate relevantne medicinske veb sajtove i žurnale, umesto svakodnevna oprečna mišljenja lekara o virusu.

Nemojte tražiti odgovore na društvenim mrežama

„Idite na sajt Svetske zdravstvene organizacije, američkog Plavog žurnala, čitajte koliko možete i budite u toku, nemojte tražiti odgovore na društvenim mrežama, na JuTjubu, Fejsbuku, niti slušati komšije i doktore iz lokalne ambulante, najverovatnije greše“, poručio je Žujović.

Povodom novih mera Kriznog štaba da državljani pojedinih afričkih zemalja budu u dvonedeljnom karantinu po ulasku u Srbiju, on je istakao da je to praksa mnogih zemalja u Evropi.

Po njegovom mišljenju, „tako se brani jedna zemlja, to možemo i mi ovde da sprovedemo na naš način, ali ako bismo se strogo pridržavali pravila karantina“.

Podsećajući na situaciju tokom leta kada su državljani Indije šetali ulicama Beograda, Novog Sada, Sremskih Karlovaca i Zlatibora, Žujović je ocenio da su to vreme iskoristili za provod u Srbiji, umesto da budu u dvonedeljnom karantinu kako bi mogli da nastave put Evrope.

Građani Srbije imaju puno pravo da dođu kući

Reagujući na navode da bi državljani Srbije, koji privremeno žive i rade u inostranstvu, mogli biti potencijalna „pretnja“ kada zbog praznika dođu u Srbiju, on je uzvratio da to uopšte nema smisla.

„Osoba koja je to izjavljivala i spominjala ima potrebu da pravi neprijatelje od tih naših građana, pošto je potrošila sve druge neprijatelje“, ocenio je Žujović.

Kako je naglasio, ti građani imaju ista prava kao i oni koji žive u Srbiji, pa tako i puno pravo da dođu kući.

„To što pomenuti odobor najjače stranke u Srbiji nema kapacitet i znanje da organizuje eventualni karantin tim ljudima i kontrolu karantina, jer je to za njih očigedno previše komplikovano, to je neki drugi problem“, rekao je Žujović, ali tako ne sme da se ophodi prema državljanima Srbije.

(FoNet, Foto: N1)