Skip to main content

Zrenjaninski vazduh zagađen arsenom, sumpor-dioksidom, čađi

Vojvodina 23. авг 2023.
2 min čitanja

"Koncentracija arsena u vazduhu u našem gradu veća od dozvoljene što, prema navodima stručnjaka, izaziva opasnost po zdravlje dece i odraslih"

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine objavljenim u godišnjem izveštaju o stanju kvaliteta vazduha u Srbiji za 2021. godinu, od tri kategorije kvaliteta vazduha, Zrenjanin spada u poslednju, treću kategoriju, prekomerno zagađenih gradova, upozorila je danas Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina

Kako navode, prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Zrenjanin i Elemir su 2021. godine bila dva od četiri najzagađenija naselja sumpor-dioksidom u Srbiji, a ova dva naselja našla su se u samom vrhu zagađenih naselja i kada je u pitanju čađ.

„Zrenjanin je takođe među prvih šest mesta u zemlji po zagađenju vazduha arsenom. Naime, rezultati Zdravstveno statističkog godišnjaka Instituta za javno zdravlje Srbije ‘Dr Milan Jovanović Batut’ pokazuju da je koncentracija arsena u vazduhu u našem gradu veća od dozvoljene što, prema navodima stručnjaka, izaziva opasnost po zdravlje dece i odraslih, a posebno zabrinjava činjenica da ova visoko toksična kancerogena materija napada organizme beba još u prenatalnom periodu i preti teškim kancerogenim oboljenjima u najmlađem uzrastu“, dodaju iz odborničke grupe LSV.

Podsećaju i da zagađenje vazduha ostavlja ozbiljne posledice po zdravlje svih građana, izaziva bolesti pluća i srca, moždani udar, sterilitet, kao i brojne druge probleme.

„Nije ni čudo onda da su najviše standardizovane stope incidencije od raka pluća i bronha, u odnosu na prosečnu stopu u Republici Srbiji, 2021. godine registrovane kod muškaraca u Srednjobanatskom i Severnobanatskom okrugu“, ističu.

Liga socijaldemokrata Vojvodine stoga postavlja pitanje predstavnicima zrenjaninske vlasti da li postoji momenat u kom počinju da brinu o zagađenosti vazduha i kada je taj momenat. Podsećaju i da su godinama unazad u više navrata na sednicama Skupštine grada upozoravali na prekomernu zagađenost vazduha i na štetnost zagađene vode, ali da ništa nije urađeno, a da je situacija sve gora i kritičnija kako vreme prolazi.

„Pitamo gradske čelnike šta su do sada uradili i šta planiraju da urade da se reši problem zagađenosti vazduha u Zrenjaninu. Zrenjanin više ne može da čeka, zahtevamo hitno reagovanje bez odlaganja i tražimo da nam se predoče konkretni koraci sa vremenskim okvirom“, poručuju zrenjaninski ligaši.

(Autonomija)