Skip to main content

Zrenjaninska akcija: Svirka gradonačelniku pod prozore

Aktuelno 24. sep 2021.
2 min čitanja

Aktivisti Zrenjaninske akcije danas su u Gradskoj kući predali zahteve za informaciju od javnog značaja koji su u vezi sa ekološkim i egzistencijalnim problemima grada Zrenjanina i njegova 22 naseljena mesta.

ZRAK je danas ponovio akciju „Svirni dva puta ako ti je dosta česmovače“. Ovoga puta pozvali su motorizovane Zrenjanice da svirnu gradonačelniku pod prozore.

Aktivisti traže da se javno kaže ko su članovi gradonačelnikovog tima za rešavanje problema vodosnabdevanja u gradu, koja stručna sprema i kvalifikacije ih delegiraju na mesto u timu, datumi njihovog imenovanja na date funkcije i zvaničnu odluku i rešenje o formiranju tima.

Drugi deo zahteva odnosi se na troškove angažovanja ovih ljudi, zbog čega aktivisti traže specifikacije troškova rada i zarade članova tima, ukoliko su to plaćene funkcije, kao i specifikacije poverenih poslova svakog člana tima.

Takođe su upitali kada će biti sazvana Skupština grada po pitanju usvajanja izveštaja stručne komisije o proceni vodosnabdevanja i usvajanja stručne procene vodosnabdevanja za grad Zrenjanin.

Aktivisti ZRAK-a navode i da postoji opravdani interes javnosti da ima uvid u ove informacije jer se one odnose na ugrožavanje odnosno zaštitu zdravlja stanovništva i životne sredine.

“Kako voda koja se doprema kroz vodovodnu mrežu već 17 godina ne ispunjava minimalne standarde kvaliteta, ona predstavlja opasnost po zdravlje svih građana koji su povezani na vodovodnu mrežu”, navodi se u zahtevu.

Pozivaju se i na Rezoluciju Ujedinjenih nacija iz 2010. godine kojom se kao ljudsko pravo prepoznaje pravo na pristup čistoj vodi, za čije je donošenje glasala i Republika Srbija kao članica Ujedinjenih nacija, i svaka informacija koja doprinosi razotkrivanju razloga za kršenje ovog prava mora se smatrati informacijom od javnog značaja.

Drugi dokument predat Gradskoj upravi se odnosi na fabriku Fetiansuye u Perlezu u kojem se od nadležnih traži da naloži izradu studije procene uticaja na životnu sredinu za namenu izgradnje otvorenih skladišta otpada ove fabrike.

Fetiansuye je u prošlosti pokazao značajniju sklonost na nepoštovanje pozitivnih zakonskih propisa Republike Srbije i samim tim postoji osnovana sumnja da će nastaviti sa takvom praksom, navode aktivisti ZRAK-a.

Ivana Gordić (Autonomija)