Skip to main content

Zrenjaninci već 17 godina Svetski dan voda dočekuju bez zdrave vode

Aktuelno 22. mar 2021.
< 1 min čitanja

Svetski dan vode obeležava se danas, 22. marta, a Zrenjaninci taj datum već 17 godina obeležavaju bez zdrave pijaće vode, jer je upotreba vode iz gradske mreže zabranjena 2004. zbog nedozvoljene količine arsena.

Razmatrane su od tad brojne mogućnosti, stanovnicima Zrenjanina predstavljana su razna rešenja i davana obećanja da će zdrava voda poteći iz slavina u njihovim domovima.

Svetski dan voda ove godine dočekuju sa fabrikom – novim postrojenjem koje je prestalo sa radom krajem prošle godine zbog eksplozije metana u objektu za dezinfekciju vode.

U mreži je žuta voda sa arsenom koju isporučuje zrenjaninski Vodovod, a naznaka o tome kada će problem biti rešen nema, jer se niko od nadležnih po tom pitanju ne oglašava.

Srbija među siromašnjim zemljama Evrope po količini vode

Srbija ne raspolaže značajnim količinama sopstvenih voda, objavio je danas Zavod za zaštitu prirode Srbije povodom Svetskog dana voda, 22. marta.

Ona se ubraja u siromašnija područja Evrope, sa količinom od 1.840 metara kubnih po stanovniku godišnje, navode iz Zavoda.

Situacija se ublažava time što se istovremeno koriste i tranzitne vode Dunava i njegovih pritoka sa prosečno 5.850 metara kubnih u sekundi,

Osnovni resurs za snabdevanje stanovništva i industrije vodom u Srbiji su podzemne vode, koje u ukupnom vodosnabdevanju učestvuju sa više od 90 odsto.

Međutim, one nisu u dovoljnoj meri iskorišćene i uglavnom se neracionalno troše, ukazano je u saopštenju Zavoda.

Navedeno je i da se u krajevima koji oskudevaju upotrebljivim podzemnim vodama sve više koriste rečne vode, odnosno vode iz veštačkih jezera – akumulacija.

Dodaje se da je, iako na teritoriji Srbije postoji više hiljada vodotoka, čija ukupna dužina iznosi 65.980 kilometara, gustina rečne mreže veoma neujednačena.

Padavine, kao jedan od najznačajnijih faktora vodnih resursa, veoma su neravnomerno raspoređene, kako teritorijalno, tako i tokom godine.

(Beta)