Skip to main content

Zrenjanin: Zaposleni na izgradnji fabrike guma protestuju zbog 5,5 miliona evra koje im duguje kineska kompanija

Info 23. avg 2022.
3 min čitanja

"Svima duguju i svima prodaju istu priču"

Oko 150 zaposlenih preduzeća “Alfa Technics” iz Svilajnca od jutros protestuju ispred glavne kapije kineske kompanije “Linglong” u Zrenjaninu koja im duguje 5,5 miliona evra.

U pitanju je samo jedan od domaćih podizvođača koji je angažovan na izgradnji fabrike guma Linglong čija je oblast delovanja u automobilskoj i građevinskoj industriji, izgradnji i opremanju energetskih i industrijskih postrojenja i aerodromskih kompleksa.

Po rečima direktora, Dragoljuba Radulovića, u pitanju je samo jedna od više od stotinu domaćih kompanija kojima se ne isplaćuje dug.

“Linglong i China Energy Group nam duguju 5,5 miliona evra više od godinu dana i nemaju nameru to da plate. Njihov menadžment u Srbiji nije dorastao zadacima, a ‘Alfa Technics’ je hteo da kroz druge poslove nadoknadi manjak nastao na ovom poslu. Došli smo u situaciju da nismo primili platu od juna. Ni ja, ni svi ostali radnici. Ništa nemamo. Potpuno smo blokirani u proizvodnji zbog Linglonga i CEC-a (China Energy Group). Svima duguju i svima prodaju istu priču: Nismo mi, to je CEC, CEC kaže ne znamo to je Linglong, a CEC im je glavni izvođač. To je velika državna kompanija. I to traje tako“, rekao je Radulović.

On je dodao da razume da svetska ekonomska kriza i rast cena ima uticaja na to, ali da je to rizik koji investitor treba da prihvati.

“Mi kao kompanija smo hteli da podelimo taj rizik. Međutim, naišli smo na potpuni zid ćutnje. A sada (jutros na protestu) na jedno vrlo drčno i agresivno ponašanje. Ali, mi se nećemo pomeriti odavde dok ne uplate na račun, a proteste ćemo sigurno radikalizovati narednih dana”, poručio je.

Radulović je istakao da su kao podizvođači faktički sami kupili celu količinu materijala za objekat koji su ugovorili.

“Od maja prošle godine tražimo rešenje. Nemoguće je da mi to finansiramo. Nikada ni sa jednom kompanijom nismo imali problem, ni iz Austrije, ni iz Nemačke, samo sa njima. Ne razumem o čemu se radi”, kazao je on.

Prema njegovim rečima, Alfa Technics je već uradio dogovoren prvi objekat na gradilištu.

”Za sedam meseci uradili smo 7,5 hiljada tona konstrukcije. Muku smo mučili da naplatimo. Ušli smo u drugi posao s namerom da možda lakše naplatimo prvi. Nikada nisam ni pomislio ni posumnjao da je to tako teško“, naveo je.

On smatra da j eproblem u aktuelnom menadžmentu Linglonga, koju je nazvao “neodgovornom kompanijom”.

”Ni socijalno, ni društveno odgovorna. Nemam reči! Davno su prešli granicu normalnog poslovanja i prešli u kategoriju bezobrazluka”, istakao je.

Iz Alfa Technics-a su se obraćali i nadležnim institucijama Srbije budući da je u pitanju projekat koji je predstavljen kao posao od nacionalnog značaja. U julu su se obratili i Ambasadi Narodne Republike Kine u Srbiji i od tada je komunikacija intenzivirana.

”Ne znamo kome da se obratimo. Šest meseci nam je trebalo da probijemo led. Obratili smo se ambasadorki Čen Bo. Konstantno smo u nekim mejlovima. Kad dođemo, nema sastanka. Ne znam šta je ideja svega ovoga”, rekao je Radulović.

Privatno obezbeđenje i blokada na ulazu u Linglong

Zaposlenima u “Linglongu” jutros je podeljena poruka da je moguće okupljanje ispred fabrike i da ne komuniciraju sa predstavnicima medija ili nekim ko protestuje.

Radnici koji su došli na protest sa dva autobusa, nekoliko kamiona i svojim privatnim automobilima najavii su svoj dolazak prošle nedelje, a jutros ih je ispred glavnog ulaza zatekla barikada od parkiranih automobile koji pripadaju zaposlenima u menadžmentu Linglonga.

Prema Radulovićevim rečima, iscrpljeni su svi redovni načini komunikacije i funkcionisanja kompanija.

“Tu je neko privatno obezbeđenje. U početku je bilo baš neprimereno ponašanje. Uspeli smo daa neutrališemo taj deo negativne energije. Mi nemamo drugu opcij, jer 5,5 evra su za nas ogromne pare.”

Ivana Gordić (Autonomija)