Skip to main content

Zrenjanin: Radniku Alfa Tehniksa pozlilo na ulazu u Linglong

Vojvodina 25. avg 2022.
2 min čitanja

Protest ispred kineske kompanije se nastavlja

Radniku Alfa Tehniksa starom 47 godina danas je pozlilo na ulazu u „Linglong“ u Zrenjaninu. Trenutno se nalazi u zrenjaninskoj Opštoj bolnici, u stabilnom je stanju.

Nakon veoma dramatičnog prepodneva u kojem je pokušavajući da pruži pomoć svom zaposlenom povređen i direktor Alfa Tehniksa Dragoljub Radulović, na poziv premijerke Ane Brnabić održan je i sastanak u Vladi Republike Srbije.  

U saopštenju koje je prosleđeno iz opštine Svilajnac, navodi se da su na ovom sastanku bili savetnik predsednika Republike Srbije Danilo Cicmil, predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović i direktor kompanije Alfa Tehniksa, te da je dogovoreno da se „maksimalno uključe kabinet predsednika Republike Srbije i kabinet predsednice Vlade Republike Srbije, kako bi se rešio ovaj problem“ i da se „očekuje se da se u roku od dan-dva ova situacija reši“.

Inače, jutros je okupljene radnike iz Svilajnca posetio i predsednik te opštine Predrag Milanović koji je i ranije u ime opštine nudio pomoć u rešavanju ove situacije.

„Ostaćemo i do Nove godine ako treba“

Ono što je karakteristično za ovaj protest je odlučnost i zajednštvo radnika. Nakon scena u kojima pokušavaju da pruže pomoć svom kolegi, direktor Radulović je rekao da svi koji to žele mogu da se vrate svojim kućama. Međutm, svi radnici su ostali.

Njih oko dve stotine će i dalje – do ispunjenja zahteva da im se isplati pun iznos od 5,5 miliona evra plus ostala dugovanja po ugovoru – ostati u slobodnoj zoni „Jugoistok“.

Svoj stav objašnjavaju dosadašnjim dobrim iskustvom koje imaju u kompaniji Alfa Tehniks, odnosno, kako navode, odličnim uslovima za rad, redovne plate, dobri međuljudski odnosi. Jedan od radnika kaže da će „ostati i do Nove godine ako treba“.

Linglong tvrdi da nema ništa sa dugom prema Alfa Tehniksu

U saopštenju koje je medijima prosledio Linglong naglašava da „nije sklopio nijedan ugovor sa kompanijom Alfa Technics, niti sa njom ima direktnu saradnju, pa samim tim Linglong prema pomenutoj kompaniji nije stvorio nikakva dugovanja“.

Mesecima postoje nezvanične tvrdnje da je uzrok kašnjenja u izgradnji fabrike i početka probne proizvodnje delom i zbog neizmirenih obaveza prema domaćim podizvođačima.

Direktor Alfa Tehniksa Dragoljub Radulović je pre tri dana javno rekao da su ta dugovanja ogromna, da više od stotinu podizvođača pokušava da naplati svoje obaveze, i da je svilajnačka frima jedina koja je blokadom ulaza u kinesku fabriku pokušala da reši problem.

Ivana Gordić (Autonomija)