Skip to main content

Zrenjanin: Poljoprivrednici u petak odlučuju o protestu zbog zabrane izvoza pšenice

Vojvodina 10. мар 2022.
< 1 min čitanja

Nezadovoljni odlukom predsednika Srbije da zabrani izvoz pšenice i kukuruza i ješ nekoliko prehrambenih proizvoda, poljoprivrednici iz više banatskih udruženja najavili su za petak sastanak na kome će odlučivati da li idu u protest protiv ovakvih mera države.

Već sada se može čuti među članovima različitih udruženja, pa i u Zadružnom savezu Vojvodine, da je zabrana izvoza neprihvatljiva za njih.

Kako potvrđuju u Savezu udruženja poljoprivrednika Banata, ratari su masovno nezadovoljni i traže da se udruženja oglase o ovoj meri.

„Poljoprivrednici traže sastanak povodom nenormalne i neodržive odluke Vlade Srbije o zabrani izvoza poljoprivrendih proizvoda. Smatramo da Srbija, kao četvrti izvoznik kukuruza u svetu, koga ima viška, nem potrebe za zabranom izvoza. To je čista pljačka poljoprivrendika, želja da neko na cenma naših poljoprivrednim proizvodima zaradi“, kaže Dragan Kleut, predsednik Saveza udurženja poljoprivrendika Banata.

Objašnjava da je ovo idealna situacija da se na razlici u berzanskim i ograničenim cenamam zaradi i da će to uništiti srpskog seljaka.

„Neko će da dođe lako do naših poljoprivrednih proizvoda budzašto. Sa današnjim cenana, koje su već pale pa je kukuruz 30 dinara a cena na svetskim bezrama je već 400 evra za tonu. To znači da neko želi da nam uzme 20 dinara po kilogramu, skoro 50 dosto od naše robe što je više nego zarada. Seljak ne može da izdrži sa ovakvim cenama repromaterijala, kao što je cena nafte i đubriva, i one moraju da utiču na cene naših proizvoda“, navodi on.

(Danas)