Skip to main content

ZRAK: Voda nije roba, nemamo više strpljenja za rešenja koja su neodrživa i nebezbedna

Građani 10. jul 2022.
2 min čitanja

"Čelnici grada treba da rade u interesu građana Zrenjanina, a ne kompanije u privatnom vlasništvu"

Voda nije roba i sa njom se ne može trgovati kao što je to naumila gradska uprava prepuštajući naše resurse kompaniji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, poručili su aktivisti Zrenjaninske akcije (ZRAK) na protestu u Zrenjaninu.

Oni su istakli da je privatno-javno partnerstvo najveći problem kada je u pitanju rešavanje ovog višedecenijskog problema nedostatka pitke vode, te zapitali državne organe kako je moguće da država Srbija nema 18 miliona evra da uloži u fabriku vode koja bi bila u vlasništvu grada, dok je sa druge strane u stanju da izdvoji 600 miliona evra za prenos utakmica “Premijer lige”.

Aktivisti ZRAKA juče su se ponovo okupili kod “Kristalne dvorane” kako bi skrenuli pažnju da i posle 12 meseci od protesta a 18 godina od zabrane vode za piće, građani i dalje nemaju ispravnu vodu.

U protestnu vožnju krenuli su na svojim biciklima, a vožnja se završila ispred gradske kuće gde su razvili transparent #ZRENJANINJEŽEDAN.

Oni su ukazali da ostaje i pitanje cene vode koju bude formirao privatni vlasnik, a koja će biti višestruko veća od sadašnje, kada fabrika vode bude bila puštena u rad.

Jedino rešenje je regionalni vododvod koji bi njome snadbevao ne samo Zrenjanin, već i 22 naseljana mesta, zato što smo svi mi Zrenjaninci i tu nema kompromisa. Mi nemamo više strpljenja i vremena za lažna rešenja za koja su struka, praksa i iskustvo pokazali da su ne samo neodrživa, već i nebezbedna”, ističe se u saopštenju te organizacije.

Aktivisti ZRAKA poručili su i da u borbi za vodu neće posustati i da će se ponovo okupiti i sledeće subote u novoj protestnoj vožnji.

Čelnici grada treba da rade u interesu građana Zrenjanina, a ne kompanije u privatnom vlasništvu kojima pokušavaju da poklone grad i njegove resurse na tacni, dok se to ne promeni mi nećemo stati”, upozorili su iz ZRAKA.

(Autonomija, fotografije: ZRAK)