Skip to main content

ZRAK performansom obeležio 19 godina zabrane upotrebe vode za piće (VIDEO)

Građani 21. jan 2023.
2 min čitanja

Prvih 19 godina je teško, a posle ćete se naviknete – crna je pošalica pod kojom su danas aktivisti Zrenjaninske akcije (ZRAK) performansom obeležili godišnjicu zabrane upotrebe vode za piće.

Oni su na kružnom toku prema Novom Sadu postavili u nastavku imena grada simbol hemijske formule za vodu, H2O.

Igrom reči, ćirilično slovo N, poslednje u imenu grada, iskorišteno je kao H da bi se dobio željeni oblik.

Na taj način oni su prikazali svoje viđenje veze svih dosadašnjih donosilaca odluka u vezi sa rešavanjem pitanja zdrave pijaće vode.

Znak je još za vreme performansa zbog velike vlage u vazduhu i snega počeo da se urušava.

Iz ZRAK-a poručuju da su se tako urušila i sva dosadašnja obećanja.

„Od kada nas je naš tadašnji gradonačelnik obavestio da je voda zabranjena za piće i kuvanje, dobili smo mnogo obećanja. U realnosti nismo dobili ništa. Vode i posle 19 godina nemamo“, kaže Bekim Rukeci iz ovog Udruženja.

Danas je i tačno dve godine od osnivanja ZRAK-a, čija je jedna od glavnih aktivnosti borba da Zrenjanin i okolina dobiju zdravu pijaću vodu.

Rukeci kaže da će to i ostati prioritet Udruženja,

„Zato i postojimo. Voda nam je prva. Vazduh takođe. Radićemo sve što je u našoj moći da ova vlast reši problem koji imamo već 19 godina“, poručuje Rukeci.

Grad bez vode, most bez reke

Aktivista Vladimir Solarov ironično kaže da ovim gestom želi da u svoje ime pozdravi čelnike Zrenjanina, koji su prepoznali turistički potencijal grada kao da je Vrnjačka i Sokobanja.

Pa naš grad ima toliko toga da ponudi: zdravu pijaću vodu, čist vazduh, most bez reke, stadion bez fudbalskog kluba, Dane piva bez pivare.

Posebnu zahvalnost izražavam zato što se nisu kao neki gradovi odrekli novca za organizaciju proslave Nove godine i preusmerili isti za lečenje dece (kao pre dve godine u Zrenjaninu). No su nam ulepšali i onako turobne živote kulturno-umetničkim spektaklom sa Cakanom”, kazao je Solarov.

Ivana Gordić Perc (Autonomija)