Skip to main content

Žmureći na projekat „srpskog sveta“ pojedini zapadni predstavnici se, paradoksalno, ponašaju kao „ruski proksiji“ na Balkanu

Jugoslavija 11. jan 2024.
3 min čitanja

Nikolaidis: "Ko ne vidi da se realizuje ideja 'srpskog sveta', odabrao je strategiju noja”

Programski direktor NDNV-a i profesor novosadskog univerziteta Dinko Gruhonjić izjavio je da se pojedini predstavnici političkog Zapada “paradoksalno” ponašaju kao “ruski proksiji” na Balkanu, jer žmure na sprovođenje projekta “srpskog sveta” koji će izazvati novo krvoproliće u Evropi, a što ide u prilog jedino Vladimiru Putinu.

“Ako zaista postoje takvi scenariji da se stvore tri etničke države na Balkanu – srpska, albanska i hrvatska – onda će biti teškog krvoprolića. I to je scenario koji bi najviše odgovarao Vladimiru Putinu. I svi sa Zapada koji zagovaraju takve politike i žmure na projekat ‘srpskog sveta’ su na jedan paradoksalan način ruski proksiji na Balkanu”, rekao je Gruhonjić za Federalnu televiziju (FTV) iz Sarajeva.

Prema njegovim rečima, svi oni koji sa Zapada tvrde da je korupcija glavni problem na Balkanu prave “tešku grešku”, jer je glavni problem militantni nacionalizam, a korupcija je samo “zakonito čedo” militantnog nacionalizma.  

On je ocenio da je cela Srbija “ogrezla” u ideji “srpskog sveta”.

“Kada pogledate sve institucije, kada dodate medije, kada dodate intelektualnu elitu, crkvu, političku elitu – gde god se okrenete je ‘srpski svet’, gde god se okrenete su neki epigoni takozvanog oca nacije Dobrice Ćosića, koji je vrlo otvoreno govorio o tome šta su takozvani strateški ciljevi Srbije. O tome da je RS najveća srpska pobeda u ratovima iz devedesetih godina”, kazao je Gruhonjić.

Ocenio je da se iza svega krije “jedan hajdučki mentalitet” koji se sastoji u maksimi “šest meseci pljačkaš, a šest meseci živiš od opljačkanog”.

“Taj ‘srpski svet’ je krinka, maska iza koje se skriva neutaživa žeđ za neograničenom vlašću, za svesrpskim tiraninom, danas u obliku Aleksandra Vučića, sutra u obliku nekog drugog. To što takvi projekti sasvim pouzdano vode u nove ratove njih ne zanima. Oni su dobrovoljni davaoci tuđe krvi”, rekao je Gruhonjić.

Pisac i novinar Tomislav Marković rekao je da sama ideja „srpskog sveta“ ili objedinjavanja svih Srba u jednu državu ili pod jedan “nekakav krov” priziva vrlo traumatična i loša sećanja na ono što se događalo devedesetih, na ratne zločine, etnička čišćenja, genocid i sve ostalo što su srpske snage počinile.

“I onda se zato i koristi termin ‘srpski svet’ da se ne bi identifikovao sa ‘velikom Srbijom’ koja nosi sve to krvavo i zločinačko nasleđe”, kazao je Marković.

Prema njegovim rečima, činjenica da birači iz RS glasaju u Srbiji, birači iz Srbije u RS, birači iz Srbije i RS u Crnoj Gori govori o tome da već na delu imamo nešto što bi se moglo nazvati “srpski svet kao jedna izborna jedinica”.

“Radi se na svim mogućim poljima kako bi se izbrisala granica i kako se ne bi priznavala suverenost Bosne i Hercegovine i Crne Gore”, ocenio je Marković.

Pisac i kolumnista Andrej Nikolaidis ocenio je da je “’srpski svet’ već uspostavljen i funkcioniše kao jedna izborna jedinica u kojoj ljudi glasaju za vođu a to je – u ovom trenutku – Aleksandar Vučić”.

“Kada bi ‘srpski svet’ bio prostor koji bi kulturno i duhovno objedinjavao Srbe, to bi bilo nešto što bi trebalo pozdraviti. Međutim, u tom slučaju bi dijelovi srpskog sveta trebalo da budu i Čikago i Beč jer tamo živi mnogo više Srba nego u istočnoj Bosni i istočnoj Hercegovini, ili u Crnoj Gori. Ali, autore tog projekta uopšte ne zanimaju ni Beč ni Čikago, nego ih zanima ono što mogu vezati u jedinstvenu državu. Ko ne vidi da se to dešava, odabrao je strategiju noja”, rekao je Nikolaidis.

Ponovio je da je “srpski svet” napravljen i dodao da je na njima “samo da čekaju momenat kada će moći da odrade i faktičku promjenu granica”.

Novinar Šeki Radončić ocenio je da srpskim nacionalistima “vjetar u leđa” predstavljaju događanja u Gazi i u Ukrajini.

“Grabi se trenutak i oni su očigledno procijenili da je pravi trenutak da razbiju Bosnu, da prisvoje RS i da prisvoje Crnu Goru. Istovremeno, međunarodnoj zajednici kao da odgovara da ovde budu tri velike etničke države i kao da joj ne odgovarau građanske države. I mislim da je to problem i BiH i Crne Gore, koje su multietničke i građanske države. Oni mnogo više ide na ruku Srbiji i Vučiću”, rekao je Radončić.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Senadin Lavić rekao je da je velikosrpstvo zapravo “etnocentrični, manijakalni” projekat da je “smisao sveg postojanja srpskog naroda jedna država u kojoj će, je li, svi Srbi živjeti”.

“Oni manipuliraju sa srpskim narodom stvarajući mu jednu opasnu apstraktnu, imaginarnu sliku da je ‘srpski svet’ uspostavljen i da je Vučić vođa. Oni iz imaginacije hoće da ostvare zbilju. To je srpska autodestruktivnost i glavni gubitnik je srpski narod u Hrvatskoj, u Crnoj Gori, na Kosovu, u BiH. Velikosrpsko ludilo ili velikosrpska iluzija se mora završiti u Srbiji, uskoro ili u narednom periodu”, ocenio je Lavić.  

Predsednik Foruma parlamentaraca 1990. iz Sarajeva Miro Lazović ocenio je da se koncept srpskog sveta ne provlači samo u verbalnom smislu, već se i u praktičnim radnjama priprema realizacija tog projekta, koja bi se zaokružila i politički.

“I to je nešto što bi svi ozbiljni politički akteri unutar BiH morali uzeti u obzir, a pogotovo međunarodna zajednica. Dodik je pred Putinom i u BiH rekao u više navrata da je Dejtonski sporazum propao i tako jasno poručio da želi da ide ostvarenju ideje srpskog sveta”, kazao je Lazović.

(Autonomija/FTV)