Skip to main content

ZLF: Zabraniti skup podrške Milanu Nediću

Građani 02. feb 2024.
< 1 min čitanja

"Veličanje saradnika nacističkih okupatora nalazi svoj put od relativno marginalnih ekstremističkih organizacija, sve do državnih institucija"

Zeleno-levi front zatražio je danas od Policijske uprave grada Beograda da zabrani održavanje skupa najavljenog za 4. februar, kojim se slavi lik i delo „nacističkog saradnika, izdajnika i ratnog zločinca“, Milana Nedića.

Kako je ocenjeno u saopštenju te stranke, neofašističke i neonacističke organizacije iz godine u godinu nesmetano promovišu fašizam, rasizam i reakcionarni istorijski revizionizam kojima ne sme biti mesta u našem društvu, izgrađenom na slobodarskim i antifašističkim tekovinama.

„Zeleno-levi front je u više navrata pozivao na zabranu delovanja neonacističkih, neofašističkih i rasističkih organizacija. Tolerisanje delovanja ovakvih ekstremističkih organizacija vodi nedopustivoj normalizaciji najmračnijih genocidnih ideologija, koje su odvele u smrt desetine hiljada građana i građanki ove zemlje“, dodaje se u saopštenju.

ZLF podseća da srbija ima bogatu antifašističku tradiciju „nastalu junačkom borbom naših predaka“, te da je važno da se nastavi njeno vrednovanje kako bi se omogućilo jednako, demokratsko društvo za sve.

„Svedoci smo toga da promotivni kalendar Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za 2024. godinu sadrži fotografije pripadnika Srpske državne straže, policijske formacije uspostavljene od strane Nedićeve vlade u cilju borbe protiv neprijatelja nacističkih okupacionih snaga. Veličanje saradnika nacističkih okupatora nalazi svoj put od relativno marginalnih ekstremističkih organizacija, sve do državnih institucija. Zbog toga zahtevamo da se ovome konačno stane na put i da se oštro reaguje na svaki pokušaj slavljenja nacizma i fašizma“, upozorava ZLF.

Dodaje se i da je ta partija posvećena baštinjenju antifašističke tradicije, kao i da će nastaviti borbu „za društvo slobode, pravde, solidarnosti i ravnopravnosti lišeno pogubnih zločinačkih ideologija“.

(Autonomija)