Skip to main content

ZLF Novi Sad: Preispitati prakse zaštite objekata kulturnog nasleđa

Vojvodina 20. феб 2024.
< 1 min čitanja

"Rušenje objekata od kulturnog značaja, pod izgovorom rekonstrukcije, predstavlja kratkovid pristup koji ignoriše dugoročni značaj očuvanja naše kulturne baštine"

Zeleno-levi front (ZLF) Novi Sad upozorio je danas da je potrebno preispitati prakse i politike koje „dozvoljavaju radikalne intervencije“ na objektima koji su deo kolektivne istorije.

Komentarišući rušenje, odnosno „rekonstrukciju“ zgrade Crkvene opštine u Novom Sadu, ova stranka upozorava da rušenje jednog od najstarijih i kulturno značajnih objekata u gradu, uz očuvanje samo fasade, predstavlja veliki gubitak za kulturnu baštinu Novog Sada.

„Očuvanje kulturnog nasleđa od vitalnog je značaja za očuvanje identiteta našeg grada i njegove istorije. Rušenje objekata od kulturnog značaja, pod izgovorom rekonstrukcije, predstavlja kratkovid pristup koji ignoriše dugoročni značaj očuvanja naše kulturne baštine“, dodaju iz ove stranke.

Ističu i da su posebno razočarani stavom i delovanjem Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture koji bi trebalo da, kako navode u ZLF, bude predvodnik u zaštiti kulturnog nasleđa.

„Zeleno-Levi Front Novi Sad zagovara pravedniju upotrebu značajnih objekata u našem gradu. Verujemo da zgrade od kulturnog značaja treba rekonstruisati i očuvati na način koji omogućava njihovo korišćenje za potrebe zajednice, mladih, umetnika i
različitih organizacija koje doprinose kulturnom životu Novog Sada“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da ovakav pristup ne bi samo sačuvao kulturno nasleđe, već bi i revitalizovao kulturni i društveni život u gradu.

„Pozivamo sve relevantne institucije i organizacije, kao i građane Novog Sada, da se zajedno založimo za očuvanje našeg kulturnog nasleđa i za promovisanje praksi koje podržavaju održiv razvoj, kulturnu raznolikost i pristupačnost kulture svim građanima“, poručuje se u saopštenju.

(Autonomija, foto: Beta)