Skip to main content

ZLATKO JELISAVAC: Vojvodina ima alternativu

Autori 26. јул 2012.
3 min čitanja

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica izjavio je da je ta stranka ispunila važan cilj time što je „sklonila pogubnu politiku Demokratske stranke (DS)“ da EU nema alternativu.
– Za nas je bio važan cilj da sklonimo pogubnu politiku DS da EU nema alternativu, koja je pretila da Srbiji nanese ozbiljnu i dugoročnu stetu – kazao je Koštunica je u intevjuu za „Danas“ povodom 20 godina rada DSS-a.Koštunica je kao uspeh svoje stranke ocenio i to što je postignut dogovor sa Srpskom naprednom strankom da neće biti promene Ustava bez saglasnosti DSS. 
Koštunica: Osujetili smo pogubnu evropsku politiku Demokratske stranke – Beta | 25. 07.2012

Ovaj čovek je neuništiv… Nema veze što sa njegovom strankom – DSS – više niko neće da formira vlast, ipak Vojislav Koštunica ponosno ističe svoje zasluge u borbi protiv ne-alternativne EU, kao i svoju nepokolebljivost kada je Ustav Srbije u pitanju. Kaže on da je od SNS-a dobio garancije da ustav neće biti menjan i zbog toga njegova sreća nema kraja – kao što bi Bob Rok, u besmrtnom Alan Fordu, rekao: “Ah, ah, ne mogu doći k sebi od sreće…“

No, ne sekira mene Voja sa svojim „vizijama“ nego me strah od ove buduće vlade – pa kao da je sam đavo formirao. Jeza me poduzima od pomisli da će Dačić biti predsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova – teško je i zamisliti veću količinu moći kada se spoje ove dve funkcije; pa Vučić kao potpredsednik vlade i ministar odbrane; Aleksandar Vulin – bivši JUL-ovac, a sada vođa opskurne grupacije koja sebe naziva Pokret socijalista, vodiće “kancelariju“ za Kosovo pošto je ministarstvo ukinuto. Priznajem da, bez obzira na svekolike političke kombinacije i pretumbacije koje sam doživeo poslednjih dvadeset godina, nisam ni sanjao da će vlast u Srbiji formirati ljudi koji su uništili ovu zemlju devedestih godina prošlog veka. Jesmo li mi, građanke/građani, stvarno toliki idioti da dopuštamo da nas ove političke kreauture ponovo vode u propast? Kakav je to prokleti mazohizam u nama da zaboravljamo šta se desilo i povampirujemo sile zla? Neverovatno, ali istinito… Posle ćemo da grdimo vlast i proklinjemo bezobzirne političare koji će nas očerupati i poniziti po ko zna koji put, a kada dođe novi izbori, sve će opet ispočetka…

Srbija je danas politički luđa nego ikada – pa zamislite da se u Skupštini Srbije nalazi više od četrdeset stranaka (ni u Indiji ih nema toliko u parlamentu, a Indijaca je mnogo više nego građana Srbije). Našu sudbinu će da kroji više od četrdeset partija u Parlamentu i ta politička papazjanija treba da reprezentuje volju građana – šio mi ga Đura! Nema nama sreće sa ovim akrepima i sada je to jasnije nego ikada. Njihova alavština i bezobrazluk nema granice, a može im se kada mi ćutimo i gledamo šta nam rade. Građanke i građani Vojvodine, promene vladajućih struktura u gradovima Vojvodine od strane SNS-ovske koalicije treba da bude okidač za pobunu protiv politike hegemonije i samovolje. Ne kažem da sam ja srećan i zadovoljan onim što radi DS i njihovi sateliti, ali ono što sada pokušava SNS-ovska koalicija je prešlo sve granice. Baš njih briga za volju građana i izbore, oni će lepo da obore vlast tako što će SPS da minira predhodnu koaliciju i naprosto napusti već formiranu većinu u gradskim parlamentima. Ova vrsta „legalnog“ udara se već najavljuje u Novom Sadu i Somboru na primer, a već se desila u Zrenjaninu. Glasnogovornik ovih promena nije niko drugi do Mlađan Dinkić koji je, iz samo njemu poznatih razloga, odlučio da bude eksponent volje SNS-ovske koalicije.

Otvoreno pozivam Vojvođanke/Vojvođane da se suprostave samovolji beogradskih nasilnika i pokažu šta misle o njima. Vreme je da Vojvodina dokaže svoju zrelost i odgovornost i konačno raskrsti sa onima koji nas ponižavaju i pljačkaju godinama. Mi nismo želeli ratove, sankcije i sva ona zla koja su nam nametnuta devedesetih godina; mi nismo hteli ustav koji nam je takođe nametnut, a sada nam, na osnovu tog istog ustava branite da budemo evropska regija i određujete kakav će status imati Novi Sad – nije glavni grad Vojvodine nego adminstrativni centar. E, pa tako više neće moći! Dosta je bilo laži i otimačine, vreme je za našu Vojvodinu.

(Autonomija)