Skip to main content

ZLATKO JELISAVAC: Putinizam ovdašnji

Autori 23. mar 2022.
3 min čitanja

Dronom na Brajana

Dok su SNS-ovci čekali voz koji već godinama kasni, a zove se „Soko“, za to vreme aktivistu Brajan Brkovića je nadgledala policija pošto njegova zgrada ima pogled na železničku stanicu u Novom Sadu.

Sa obzirom da je za policiju Brajan Brković „incidentan“ tip, prema oceni organa reda a bogami i SNS-a, jer se usudio da prekreči murale i grafite koje su ispisali mladi aktivisti navedene stranke, a i palio je baklje na javnoj raspravi u vezi sa urbanističkim planovima u Novom Sadu, konkretnije – Novi sad na vodi, mladi aktivista je, za vreme boravka AV-a na Ž. stanici kontrolisan i dronom koji mu je leteo tik uz prozor.

Prvo je Brajan „zamoljen“ od strane organa da „ne pravi sranja“ jer u „Sokolu“ će se dovesti AV-ovska elita političara sa samim AV-om na čelu, a biće prisutan i mađarski premijer Viktor Orban; onda je stavljen pod prismotru koja je uključivala i već navedenu policijsku letelicu kako Brajanu ne bi palo na pamet da pokuša izvesti nešto subverzivno&konspirativno protiv lika i dela AV-a, a samim tim i naroda Srbije. Nije bilo dosta što su Brajana već izmaltretirali po svojim poslušničkim medijima, gde su ga predstavljali kao izdajnika/izgrednika/huligana zbog svih navedenih „incidenata“ koje je inicirao ili pak u kojima je učestovao Brajan, sada su ovog mladića zatvorili u stan kao nekoga ko predstavlja pretnju za predsednika i samim time i za državu, što će reći da se Brajan sada identifikuje i određuje kao teroristički aktivista prema kojem ne sme biti milosti. Na ovaj način su oni koji bi trebali da vode računa o sigurnosti i bezbednosti svih građana, bez obzira na njihova politička, ideološka ili bilo koja druga ubeđenja, postavili sebe u ulogu nasilnika i tamničara ideje slobodnog mišljenja i življenja.

Šta je sledeće? Nećemo smeti da spominjemo „u negativnom kontekstu“ njegovo (AV-ovo) ime ili se pak tiranija&autokratija ne može dovoditi u vezu sa njegovim načinom vladanja? Da li to znači da se i u Srbiji uvode putinovske mere prema aktivistima koji se bore protiv vlasti, a bogami i medijima? AV je već odavno uveo „meki“ putinizam u odnosu prema neposlušnim medijima, pa ih javno proziva i kritikuje kao „nepatriotske“, sada samo čekamo kada će „okrenuti ćurak naopako“ pa će zavesti totalnu cenzuru kao onomad kada beše ministar informisanja u vladi Slobodana Miloševića.

Skoro je portal Autonomija osuđen na novčanu kaznu jer je preneo saopštenje jedne političke partije… No, patriotski raspoložen sud(ija) nije imao problem sa tim da rebne kaznu Autonomiji jer je pored onog što je prenešeno, pod navodnicima, bilo i redakcijskog komentara što se, očigledno, ne sme dešavati. Koliko je ova presuda apsurdna i glupa govori nam i činjenica da se sud bavio analizom toga šta su citirane reči, a šta je pak stav redakcije portala. Na ovaj način otvoreno se stavlja do znanja da bilo koja druga „redakcija“ ili pak pojedinac ne smeju iznositi svoje stavove&mišljenja jer se na taj način izlažu tzv. „verbalnom deliktu“ – koji, opet, postoji još samo u Srbiji i Putinovoj Rusiji, naravno.

Razlika između AV-ovske Srbije i Putin-ovske Rusije je samo u tome što se u Srbiji ovi „zakoni“ o medijskom izveštavanju primenjuju selektivno i zavisno od potreba vlasti, dok se u putinovskom „diskursu“ svi mediji podređeni ratnoj propagandi, pardon, specijalno-akcijskom izveštavanju i svaki vid defetizma ili pobune protiv rata smatra se činom izdaje – isto kao što je nekada govorio i sprovodio u delo ministar informisanja A. Vučić.

Kakvo je raspoloženje vlasti (čitaj AV-a) prema nezavisnim medijima govori nam i stav samog predsednika koji je na pitanje novinara N1 da li će se odazvati na poziv za duel sa opozicionim kandidatom za predsednika Srbije, odgovorio kako neće nastupati na mediju koji su njegovog sina proglasili kriminalcem – bez ikakvog daljnjeg objašnjenja (sem da su mu tako „deca kazala“). No, dobro su i prošli (mislim na tv N1), mogao ih je AV lako i okarakterisati i kao „izdajnike&defetiste“, a potom im na licu mesta, ispred kamera, naplatiti drakonsku novčansku kaznu jer su iznervirali i uvredili predsednika Srbije što bi, opet, značilo da su imali sreće jer je AV komotno mogao i da naloži i nešto drugo, ali mu je bilo neprijatno zbog Orbana koji je došao da se provoza Sokolom…

Sa obzirom na gorak talog iskustva koji je proistekao iz višedecenijskog tavorenja na brdovitom Balkanu, mogu samo reći: Rat je generacijska kataklizma. Rat ne upropaštava samo pojedine persone nego lišava egzistencije čitave generacije, a to su osetile sve ratne i poretne generacije u celom prošlom veku. Nažalost, ista praksa se prelila i na ovo savremeno doba koje što je modernije i sofisticiranije, sa tim svojim tehnološkim čudima, kao da sve više tone u samoljubivo divljaštvo. Francuski filozof Levinas govorio je o mogućnosti bekstva kao alternativi životu u totalitarnim sistemima, samo je sada problem što se svet nekako smanjio i suzio (nalik ličinki što čuči u mraku i krade zadnji trzaj sna – Dž. Štulić) pa prosto više i ne znaš gde da odeš, osim ako bežiš od rata, onda ti je svejedno. Zato i ne znam šta da preporučim Brajanu Brkoviću – da li da beži od ludila ili da se nastavi da se bori? Moja generacija, ratno-poratna, nije ništa uradila kako bi obezbedila mladim ljudima, kao što je Brajan, normalan i bezbedan život, naprotiv – dodali smo vam i naš teret. Nemamo prava da tražimo bilo šta od vas, osim da ne budete kao mi…

(Autonomija, foto: Vesna Anđić/RSE)