Skip to main content

Živeo Mirko, Cvetković ili Marjanović – svejedno

Ekonomija 22. jul 2011.
2 min čitanja

„Još malo socijalizma u Srbiji. Propisivanje cene hleba neće doneti ništa dobro. Ni bez cipela se ne može živeti, pa nikome ne pada na pamet da ograničava cenu obuće“, poručuje ekonomista Aleksandar Stevanović iz Centra za slobodno tržište .

Vlada Srbije, međutim, nije tog mišljenja pa je juče ponovo odlučila da propiše novu cenu hleba. I ponovo nakaradno. Donela je, naime, odluku o izmeni uredbe o proizvodnji hleba, kojom je vekna od 500 grama pojeftinila 15 odsto te će sada u maloprodaji koštati 45,97 dinara.
Uredbom koja je važila dosad propisano je da polukilogramska bela vekna, takozvana „sava”, ne sme biti skuplja od 54,22 dinara. Po novom, proizvođačka cena ne sme biti veća od 39 dinara za veknu, a u maloprodaji će hleb koštati sedam dinara više.

Dakle, država je odlučila da kilogram hleba bude 92 dinara! Odluka o izmeni uredbe doneta je zbog smanjenja cene brašna, a uredba će važiti do 30. septembra ove godine. Ni prethodno propisivanje cene hleba nije donelo ništa dobro građanima, a od ovog tek neće imati nikakve vajde. Jer, kako god da se računa, vekna hleba od pola kilograma u Srbiji ne bi smela da košta više od 35 dinara. Računica je prosta a paritet poznat, samo se ne poštuje. Po njemu, kilogram hleba treba da košta kao četiri kilograma pšenice ili kao dva kilograma brašna. Tu imamo dve varijante jer je brašno mnogo više pojeftinilo nego pšenica, ali kako god da se računa, cena hleba mora da bude niža. Brašno sada kod mlinara u Srbiji košta od 30 do 32 dinara, te po paritetu vekna od pola kile ne bi smela da bude skuplja od 32 dinara. Ako je, pak, polazna osnova sirova pšenica, koja se sada najčešće prodaje za 17 ili 18 dinara, onda vekna od pola kilograma ne sme da bude skuplja od 36 dinara.

Elem, kad se već uhvatila dirigentske palice pa tržištem upravlja kako joj je volja, država je trebalo malo više da misli na građane koji će i dalje plaćati preskup hleb, a ne na pekare. Pšenica će, mlinari očekuju, još padati i u najboljem slučaju za paore ostaće 17 dinara kilogram. U svakom slučaju pekarska je računica najisplativija.

Pomenimo, u novoj, izmenjenoj uredbi, inače, nije promenjena odredba kojom je propisano da trgovci pekarima moraju da isplate novac za isporučeni hleb u roku od 20 dana, kao i da povraćaj hleba ne može biti veći od pet odsto.

(Autonomija.info)