Skip to main content

Žitounija: Država duguje mlinarima 283 miliona dinara, isplaćuje 160

Info 20. јун 2022.
< 1 min čitanja

Direktor poslovnog uduženja mlinara „Žitounija“ Zdravko Šajatović izjavio je da će država mlinarima isplatiti dug od 160 miliona dinara za dva meseca na ime razlike u ceni između tržišnih i zamrznutih cena za brašno T-400 i T-500 u pakovanjima od jedan do pet kilograma.

„Vlada Srbije odobrila je prošle nedelje sredstva za isplatu duga za februar i mart od 160 miliona dinara, a ukupan dug od početka februara do početka juna je 283 miliona dinara“, rekao je Šajatović.

Republičke robne rezerve su, prema njegovim rečima, isporučivale mlinarima pšenicu po 23 dinara u decembru prošle godine i januaru ove godine, a posle toga oni su bili prinuđeni da je kupuju na tržištu po cenama od 35 do 39 dinara po kilogramu, a cena brašna je ostala na istom nivou iz novembra prošle godine, pa je taj proizvod prodavan ispod cene proizvodnje.

Dodao je da su mlinovi od početka februara ove godine do početka juna isporučili tržištu 23.552 tone brašna i da kalkulacija pokazuje da im država za taj period duguje 283 miliona po osnovu razlike između ograničene i tržišne cene brašna od 12 dinara po kilogramu. Mlinovi su morali da tržištu isporučuju određene količine brašna jer bi u suprotnom bili kažnjeni.

Za otkup milion tona pšenice ove godine mlinarima bi, kako je rekao Šajatović, bilo potrebno oko 40 milijardi dinara, a oni nemaju toliko novca jer im je, osim zamrzavanja cena bio zabranjen i slobodan izvoz, skoro dva meseca.

„Zbog toga će pšenicu morati da kupuju za kraće periode. Za otkup pšenice za tromesečne potrebe od oko 300.000 tona potrebno im je 10-12 milijardi dinara“, rekao je Šajatović.

Mlinari se, kako su rekli, neće lako odlučiti ni za bankarske kredite jer kamate iznad deset odsto.

(Beta)