Skip to main content

Žilnik na antifašističkom protestu: Ako hoćete da se oslobodite, morate i sami tome doprineti (VIDEO)

Izdvajamo 23. okt 2021.
3 min čitanja

Antifašistički front “23. oktobar” organizovao je danas u Novom Sadu protest “Novi Sad slobodan grad”, povodom 23. oktobra, dana kada je glavni grad Vojvodine 1944. godine oslobođen od fašizma.

Reditelj Želimir Žilnik rekao je na protestu u Limanskom parku da se pojedine fašističke prakse mogu prepoznati u današnjoj Srbiji i poručio okupljenima da “ne vredi očajavati”.

“Ako hoćete da se oslobodite, morate i sami tome doprineti. Nemojte sagnuti glavu, nemojte ćutati, jer je upravo to ono što ovi koji vas gaze i traže od vas. Nećete osvojiti svoj mir na taj način, nego ćete dobiti sopstveno ropstvo”, poručio je Žilnik.

Želimir Žilnik

On je ocenio da danas živimo posledice potpuno pogrešnih političkih odluka od pre 30 godina, a na vlasti su “gubitnici koji se svete”.

“Zatvorena im je mogućnost da svoju agresiju šire dalje pa je ispoljavaju prema sopstvenom narodu”, kazao je Žilnik.

„Vratićemo buđ u mrak“

Novinarka Ana Lalić kazala je da fašizam ne pobedi onog momenta kada uđe u institucije, zakone i društvo, već kada zavlada ćutanje, nečinjenje i nedostatak empatije.

“Kada zavlada ćutnja o tome šta je u naše ime učinjeno Bošnjacima, Albancima, Hrvatima… Mi smo danas ovde da pokažemo da nas nije strah. Niko od nas danas ovde nije ni dovezen, ni potplaćen, zastrašen, niti ucenjen. Za nas strah nije opcija”, poručila je Ana Lalić.

Dodala je da antifašizam nije političko opredeljenje i ideologija, već moralni čin i civilizacijska obaveza.

“Vratićemo vas tamo gde vas je istorija sa pravom na ovaj isti dan, pre 77 godina i smestila! Vratićemo buđ tamo gde joj je i mesto: u mrak”, poručila je Ana Lalić.

Ocenila je da danas skoro svaka televizija sa nacionalnom frekvencijom ima “svoju Milijanu Baletić i svoga Milorada Vučelića”, čiji je posao da propagiraju “sumanutu ideju o srpskom svetu, u kom su svi koji mu ne pripadaju neprijatelji, strani plaćenici i štetočine”.

Kulturološkinja Aleksandra Bosnić Đurić kazala je da je Novi Sad u ovim godinama ponovo okupiran grad i poučila da ovo nije vreme za dugačke govore i komplikovane teorije, već za antifašističku borbu.

“Potrebna nam je građanska solidarnost, građanska akcija, građanska neposlušnost. Fašizam neće proći u Novom Sadu!”, poručila je Bosnić Đurić.

Istoričar Vojislav Martinov rekao je da su sloboda, bratstvo i jednakost vrednosti za koje se antifašisti bore.  

„Saveti mesnih zajednica su svetionici slobode“

Nakon govora, antifašisti su prošetali bulevarom Narodnog fronta kroz naselja Liman 3 i 4, gde su pružili podršku nezavisnim kandidatima koji su letos na izborima za savete mesnih zajednica pobedili kandidate koje je podržavala Srpska napredna stranka.

Darko Šper

Sindikalista i novinar Darko Šper je tokom svoga govora poklonio predstavnicima saveta mesnih zajednica transparent nekadašnjeg pokreta “Otpor” čiji je i on pripadnik bio, a na kojem piše poruka upućena građanima Srbije i tadašnjem predsedniku Slobodanu Miloševiću – “Mi ili on”.

“Zlo koje danas živimo posejao je Miloševićev režim. Dozvolili smo četnicima da upravljaju ovom zemljom. Saveti mesnih zajednica na Limanu moraju da budu svetionici slobode u ovom gradu”, poručio je Šper.

Na čelu protestne kolone građani su nosili veliki transparent “23. oktobar – Novi Sad slobodan grad”. Građani su nosili i zastave sa antifašističkim obeležjima.

(Autonomija, naslovna fotografija i video: Aleksandar Bugarin)