Skip to main content

Zidojče cajtung: Rusija najjača konstanta svih Vučićevih političkih metamorfoza

Info 07. дец 2022.
2 min čitanja

"Od ministra propagande do neonacionalističkog populiste"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prošao kroz mnoge političke preobražaje, ali iako se sada zaklinje u Evropsku uniju, svakim svojim potezom pokazuje da ne vodi takvu politiku i da mu je i dalje mnogo više stalo do Rusije, piše nemački dnevnik Zidojče cajtung (Sueddeutsche Zeitung – SZ).

Dnevnik ocenjuje da je „povezanost sa Rusijom jedna od najjačih konstanti u životu Aleksandra Vučića, iako istovremeno tvrdi da želi da odvede Srbiju u EU“.

List podseća da je Vučić nedavno u Beogradu prilikom susreta sa predstavnikom čečenskog predsednika Ramzana Kadirova, koji se smatra odgovornim za ratne zločine i u Rusiji i u Ukrajini, rekao da se „rusko-srpski odnosi ne mogu uništiti ni pod kakvim pritiskom“.

„Pedesetdvogodišnji Vučić za sobom ima brojne političke metamorfoze – od ministra propagande pod srpskim autokratom Slobodanom Miloševićem i tvdokornog nacionaliste, do navodnog reformskog političara, a sada nazad do neonacionalističkog populiste“, piše SZ

Prema pisanju lista, Vučić već više od deset godina određuje politiku Srbije i vlada autoritarno poput Viktora Orbana u Mađarskoj, a u Srbiji „čak i o najkrupnijim skandalima izveštavaju samo malobrojni nezavisni mediji“.

Kada bi Vučić stvarno želeo članstvo u EU, pristupni pregovori koji se razvlače od 2012, verovatno bi stigli malo dalje. Ali u EU Vučić bi morao da ograniči svoju moć. Isto tako bez rezultata kao razgovori sa Briselom, u mestu tapkaju i razgovori sa Kosovom“, piše SZ.

Dnevnik ipak navodi da je najveći poslovični „slon“ Vučićeve politike Rusija.

„Nju sa Srbijom ne povezuju samo istorija i vera, nego i kontrola nad srpskim rafinerijama i naftnim i gasnim kompanijama. Sve do rata u Ukrajini EU je na to zatvarala oba oka. Sada je Vučić već mesecima pod pritiskom da se pridruži sankcijama EU protiv Moskve“, piše SZ.

I iako je Vučić i posle izbijanja rata isticao da želi da vodi Srbiju u EU i preko šefa diplomatije Ivice Dačića najavio da će se bolje uskladiti sa spoljnom i bezbenosnom politikom EU, „činjenice govore suprotno“.

Primer je, piše dnevnik, imenovanje Aleksandra Vulina, „Vučićevog prisnog saradnika i najprofilisanijeg srpskog antievropejca i ruskog saveznika“ za šefa moćne tajne službe BIA.

„I planovi za naftovod koji će transportovati više ruske nafte kroz Mađarsku u Srbiju, kao i nedavno najavljena tesna saradnja sa u EU blokiranom ruskom aviokompanijom Aeroflot, pokazuju da Aleksandar Vučić nadu radije polaže u Moskvu nego u EU„, zaključuje SZ.

(Beta)