Skip to main content

Žene u Evropskoj uniji od danas do kraja godine praktično rade besplatno zbog neravnopravnosti sa muškarcima

Građani 15. nov 2022.
2 min čitanja

Ove godine Evropski dan jednakih zarada pada na 15. novembar, što znači da žene od danas do kraja godine “rade besplatno” u poređenju sa muškim kolegama.

Prosečna razlika u platama muškaraca i žena na istim poslovima u Evropskoj uniji iznosi 13 odsto.

Iako se razlika u zaradama u poslednjih 10 godina smanjila za 2,8 odsto, taj napredak je i dalje spor, saopštila je Evropska komisija.

Za svaki evro koji danas zaradi muškarac, žena će dobiti 0,87 evra, navodi se u saopštenju.

Najmanja razlika u platama je u Luksemburgu, gde žene zarađuju 0,7 odsto manje od muškaraca. Zatim slede Rumunija (2,4), Slovenija (3,1), Italija (4,2) i Poljska (4,5).

U 11 država članica razlika u platama je veća od proseka EU, pri čemu je u Letoniji i Estoniji razlika veća od 20 odsto. U Austriji žene u proseku dobijaju 18,9 odsto manju platu od muškaraca, a u Nemačkoj 18,3 odsto.

Potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova i komesarka za jednakost Helena Dali saopštile su uoči ovog simboličnog dana da je jednaka plata za jednak posao osnovni princip Evropske unije i da je ključno obezbediti transparentnost zarada.

“Nepravda rodnog jaza u platama se ne može rešiti bez promene strukturnih neravnoteža u društvu. Zato je Evropska komisija udvostručila napore na obezbeđivanju rodne jednakosti i uklanjanju uzroka nejednakosti u zaradama”, rekle su Jurova i Dali.

One su navele da je Evropska unija blizu ostvarenja rodne ravnoteže u upravnim odborima korporacija i izrazile očekivanje da će članice EU unarediti pristupačno visokokvalitetno obrazovanje u ranom detinjstvu i dugotrajnu negu, što je preduslov za podršku učešću žena na tržištu rada.

“Moramo da osnažimo žene kako bi mogle da ispune svoj potencijal”, istakle su evropske zvaničnice.

Prema njihovim rečima, važan “deo slagalice” koji nedostaje jeste transparentnost plata.

“Transparentnost plata doprinosi okončanju rodne nejednakosti u platama od samog početka i osnažuje radnike da ostvare svoje pravo na jednaku zaradu za isti posao ili posao jednake vrednosti”, rekle su Jurova i Dali i pozvale Evropski parlament i Savet EU da bez odlaganja usvoje predlog Direktive o transparentnosti plata.

U saopštenju Komisije se navodi da devet od 10 Evropljana smatra da je neprihvatljivo da su žene manje plaćene nego muškarci za isti posao, a da većina evropskih radnika podržava objavljivanje prosečnih zarada po tipu posla i polu u njihovoj kompaniji.

“Rodni jaz u platama je simptom većih strukturnih neravnoteža između žena i muškaraca u ekonomskoj zastupljenosti, pristupu obrazovanju i odgovnornostima za brigu o domaćinstvu”, navodi se u saopštenju.

(Beta, foto: Pixabay)