Skip to main content

Žene u crnom: Odbacivanjem tužbe protiv Vulina legalizuje se govor mržnje

Građani 23. dec 2021.
< 1 min čitanja

Organizacija Žene u crnom ocenila je danas to što je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin oslobođen optužbe za diskriminaciju, uvrede i jezik mržnje prema Albancima, izaziva ozbiljnu zabrinutost u pogledu sposobnosti sudstva u Srbiji da odgovorno primenjuje Zakon o zabrani rasne i verske diskriminacije.

U saopštenju su Žene u crnom ukazale da se time se legalizuje “šovinistički i rasistički govor mržnje koji dolazi do izražaja u korišćenju pogrdnog izraza ‘Šiptari’ za kosovske Albance”.

Navedeno je da je Vulin samo u septembru 2020. u zvaničnoj komunikaciji upotrebio taj izraz najmanje šest puta, a u saopštenju se podseća da se on pravdao time da sami Albanci koriste sličnu reč za imenovanje sopstvenog naroda.

“Međutim, već odavno je jasno da korišćenje te reči znači nipodaštavanje Albanaca te da ga oni na koje se odnosi doživljavaju isključivo na taj način”, piše u saopštenju.

Apelacioni sud u Beogradu doneo je presudu kojom se odbija tužbeni zahtev Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine protiv ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina zbog upotrebe termina “Šiptar”, objavio je predsednik tog saveta Ragmi Mustafa.

Mustafa je za Radio Slobodna Evropa rekao da taj proces najbolje odslikava “pravdu i pravosuđe u Srbiji i nedostatak hrabrosti da pravosuđe pred ministrom bude nezavisno”.

(Beta)