Skip to main content

Žene u crnom: Država da prekine s opstrukcijom istrage ubistva gardista u Topčideru

Građani 04. okt 2021.
< 1 min čitanja

Nevladina organizacija Žene u crnom zatražila je od nadležnih državnih organa da “prekinu sa opstrukcijom istrage ubistva” gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića čija su tela pronađena u vojnom objektu Karaš u Topčideru 5. oktobra 2004. godine.

U saopštenju povodom 17. godišnjice pogibije gardista, Žene u crnom su upozorile da je postupak “još uvek u predkrivičnoj fazi” iako je, kako su navele, Ustavni sud naložio Višem tužilaštvu i Višem sudu u Beogradu da ubrzaju proces istrage.

“Od državnog vrha, u prvom redu od ministarstava policije, odbrane i pravde zahtevamo da se saopšti prava istina i o ubistvu vojnika i o skrivanju ratnog zločinca Ratka Mladića u objektima Vojske Srbije. To je jedini način da se Srbija odmakne od ratne prošlosti i zločina počinjenih u njeno ime”, navele su Žene u crnom.

Najavile su da će sutra u 9.15 časova položiti vence ispred vojnog objekta Karaš a da će u 11 časova u Knez Mihailovoj ulici u centru Beograda održati “protestno stajanje” pod sloganom “Nikad nećemo zaboraviti zločin u Topčideru”.

Tela pripadnika Gardijske brigade Vojske Srbije i Crne Gore, Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića pronađena su u vojnom objektu Karaš u Topčideru, 5. oktobra 2004. godine.

Vojna istraga tvrdila je da se radilo o ubistvu i samoubistvu, dok je nezavisna državna komisija ocenila da ih je ubila treća osoba.

Vlada Srbije je 8. decembra 2016. godine odlučila da formira komisiju za razmatranje činjenica i okolnosti vezanih za smrt gardista, ali javnost nije upoznata da li se ta komisija sastajala i da li je eventualno došla do novih podataka.

(Beta, arhivska fotografija: Žene u crnom)