Skip to main content

ŽELJKO BODROŽIĆ: Hadži Dragan Didžej

Autonomija 19. jan 2015.
2 min čitanja

Uvek nadrkani vlasnik i urednik Informera Dragan J. Vučićević pre neki dan je na konferenciji za medije delovao uplašeno, skrušeno i zbunjeno, kao školarac koga su nastavnici nahvatali da je devojčicama iz susedstva lepio žvake u kosu, drpao ih i nazivao ružnim rečima i naterali ga da se pred celom školom i roditeljima izvinjava i pravda.
Šta je moglo da utiče na uvek ratobornog Didžeja tako snažno i nemilosrdno pa da muca, znoji se i spušta pogled? Možda griža savesti jer je jednu ženu u javnom glasilu prostački izvređao i oklevetao? Ne, to je nemoguće, jer da ga grize savest kada nekog izvređa, okleveta, denuncira i pripremi za odstrel, već bi odavno bio iznutra izgrickan i teško da bi se još od marta 2003. godine pojavljivao u javnosti. Da se nije uplašio da će mu zbog laži propasti Informer? Ne, ni to nije moguće, jer da mu zbog zbog neistina i podmetanja pada tiraž novina, već bi ih prvog meseca po osnivanju ugasio.
Pa, šta je onda moglo njega, tako moćnog i nemilosrdnog da natera da slini u Tanjugovom pres-centru i kao jadničak se izvinjava javnosti, srpskoj i hrvatskoj, i novoj predsednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović?! Postoji li čovek koji sme Dragana J. Vučićevića tako da izriba i zapreti mu, pa da ovaj desetak puta u pet minuta izgovori tu, za njega tako stranu reč – izvini?
Do odgovora možda možemo doći podsećanjem na jedan razgovor iz januara 1996. godine, sledeće će biti dvadeseta obljetnica kako se zbio, a tajno je sniman. Naime, tadašnji svemoćni predsednik Srbije Slobodan Milošević razgovarao je sa predsednikom SAD Bilom Klintonom koji se vraćao iz posete američkim vojnicima u sastavu mirovnih snaga UN u Bosni i Hercegovini. Razgovor je bio srdačan, jer je Milošević nakon Dejtonskog sporazuma postao “garant mira na Balkanu”, tako da su mu Amerikanci a i Evropljani titrali bez obzira što se u svojoj zemlji i dalje ponašao divljački prema oponentima.
Dan kasnije, beogradska Politika, pod upravom direktora i glavnog i odgovornog urednika Dragana Hadži Antića, ispljuvala je u redakcijskom uvodniku Klintona i izružila njegovu posetu Bosni, baš onako kako je godinama bila nabaždarena da čini. Ali, preterano su se zaneli u služenju Miloševiću i napravili grešku. O tome svedoči i presretnuti razgovor koji je Milošević obavio sa Antićem.
“Jeste li vi normalni, bog vas jebo!”, derao se Vođa u slušalicu, a sa druge strane je urednik novina mucao “da, da… znam… da, da…”, i verovatno se upujdao od straha. “Bog te jebo, ja ‘oću da gradim a vi svi da razgrađujete što god stignete, da pljujete po svemu i da šutirate. A posle mi pričaš da podržavate politiku mira?! Jebete majku Klintonu koji je došao u region upravo zbog toga”, nastavio je Milošević bez milosti.
“Kažite ko piše novine da njih brifujemo, majku im jebem!”, poručio je na kraju Draganu Hadži Antiću i naredio mu da za sutrašnje izdanje “napravi komentar kako treba”, a ovaj je mucajući ponizno odgovorio: “Evo sad. Ja ću danas da napravim. Sad ću ja da napravim oko ove posete njegove. I to sve što je bilo i što je vezano za ovo… da je sve bilo izuzetno pozitivno”.
Tako je to bilo pre tačno 19 godina, a biće da se sličan razgovor dogodio i ovog januara, samo se Vođa i njegov lični urednik drugačije zovu.
(Autonomija)