Skip to main content

Zelenski zatražio globalni odgovor na ‘teror Irana i Rusije’

Planeta 14. апр 2024.
< 1 min čitanja

"Očigledna saradnja između dva režima u širenju terora mora se rešiti odlučnim i ujedinjenim odgovorom sveta"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je danas „odlučan i ujedinjen“ globalni odgovor na „teror Irana i Rusije“, osuđujući napad Teherana na Izrael tokom prethodne noći.

„Ukrajina osuđuje napad Irana na Izrael korišćenjem bespilotnih letelica i projektila Šahed“, napisao je Zelenski na platformi Iks (X) pozivajući da se učini sve da se izbegne zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku.

„U Ukrajini veoma dobro znamo kakav je užas sličnih napada Rusije, koja koristi iste dronove Šahed i ruske rakete, istu taktiku velikih vazdušnih napada“, dodao je Zelenski, aludirajući na rusku upotrebu bespilotnih letelica iranske proizvodnje.

Ukrajinski predsednik je rekao da akcije Irana prete čitavom regionu i svetu, kao što akcije Rusije prete širem sukobu, „a očigledna saradnja između dva režima u širenju terora mora se rešiti odlučnim i ujedinjenim odgovorom sveta“.

„Od suštinske je važnosti da američki Kongres donese neophodne odluke za jačanje saveznika u ovom kritičnom trenutku“, rekao je Zelenski.

Ukrajina traži od svojih saveznika veću vojnu pomoć kako bi se suprotstavila ruskoj invaziji, koja je počela pre više od dve godine.

Međutim, političke podele u Vašingtonu blokirale su taj proces i pomoć vredna 60 milijardi dolara ostala je blokirana u američkom Kongresu, na veliko nezadovoljstvo Kijeva.

(Beta)