Skip to main content

Bela kuća: SAD ne žele rat sa Iranom

Planeta 14. апр 2024.
< 1 min čitanja

"Mislim da će nam naredni sati i dani mnogo toga reći"

SAD ne žele ni zaoštravanje ni rat sa Iranom, izjavio je danas portparol Bele kuće Džon Kirbi, dan posle napada Irana na Izrael.

„Predsednik SAD je bio jasan. Ne želimo zaoštravanje. Ne želimo rat sa Iranom. Mislim da će nam naredni sati i dani mnogo toga reći“, rekao je Kirbi za američki televizijski kanal En Bi Si.

Iran je protekle noći pokrenuo veliki napad dronovima i projektilima, i to je prvi direktan napad na teritoriju Izraela koji je izazvao strah od šireg regionalnog sukoba.

Prema izraelskoj vojsci, napad je „sprečen“, dok je Iran pozdravio ono što smatra opravdanim odgovorom na izraelski napad kojim je uništen njihov konzulat u Damasku.

„Jasno smo stavili do znanja svim stranama, uključujući Iran, šta ćemo uraditi… i koliko ćemo ozbiljno shvatiti svaku potencijalnu pretnju našem osoblju“ pozicioniranom na Bliskom istoku, dodao je Kirbi.

Bajden je sinoć rekao da su američke snage pomogle da se obore „skoro sve“ bespilotne letelice i rakete koje je Iran poslao na Izrael, dodajući da je ponovo potvrdio svoju „nepokolebljivu“ podršku izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu.

Nesuglasice su poslednjih nedelja sve vidljivije između Bajdena i Netanijahua zbog načina na koji Izrael vodi rat u Pojasu Gaze.

Ipak, Kirbi je rekao da će SAD nastaviti da pomažu Izraelcima da se brane.

(Beta, foto: Petar Alimpijević)