Skip to main content

Zelenski: Za dlaku je izbegnuta nuklearna katastrofa u Zaporožju

Planeta 26. авг 2022.
2 min čitanja

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je svet za dlaku izbegao nuklearnu katastrofu jer je dovod struje ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje bio satima prekinut zbog ruskog granatiranja u tom području, što je Moskva opovrgla, piše Index.hr.

Zelenski je rekao da je rusko granatiranje izazvalo požare u skladištima za pepeo obližnje elektrane na ugalj što je isključilo dovod struje u reaktorski kompleks, najveće takvo postrojenje u Evropi. Pomoćni dizelski generatori osigurali su snabdevanje strujom koja je ključna za rashladne i bezbednosne sisteme u postrojenju, rekao je, pohvalivši ukrajinske tehničare koji upravljaju postrojenjem pod nadzorom ruske vojske.

„Da osoblje naše nuklearke nije reagovalo nakon nestanka struje, već bismo bili prisiljeni da prevladamo posledice radijacijske nesreće“, rekao je u večernjem obraćanju. „Rusija je dovela Ukrajinu i sve Evropljane na korak do radijacijske katastrofe.“

Demilitarizacija područja

Prema pisanju Index.hr, Vladimir Rogov, zvaničnik kojeg je imenovala Rusija u okupiranom gradu Enerhodaru u blizini elektrane, okrivio je ukrajinske oružane snage za požar u šumi u blizini elektrane. Rekao je da su gradovi u tom području ostali bez struje na nekoliko sati.

„To je uzrokovano prekidom veze dalekovoda i nuklearne elektrane Zaporožje kao rezultat provokacija boraca Zelenskog“, napisao je Rogov na Telegramu. „Do samog isključenja došlo je zbog požara i kratkog spoja na dalekovodima.“

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom rekla je da je to bilo prvo potpuno isključenje struje u elektrani, koja je postala žarište u ratu. Rusija je napala Ukrajinu u februaru, zauzela elektranu u martu i od tada je kontroliše, iako ukrajinski tehničari još uvek upravljaju njom.

Ujedinjeni narodi traže pristup postrojenju i pozvali su na demilitarizaciju područja. Zvanični Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) „vrlo su, vrlo blizu“ poseta Zaporožje, rekao je u četvrtak glavni direktor agencije Rafael Grosi.

Međusobne optužbe

Rusija i Ukrajina međusobno su se optuživale za granatiranje te lokacije, što je proizvelo strahove od nuklearne katastrofe. Nuklearni stručnjaci upozorili su na opasnost od oštećenja bazena za istrošeno nuklearno gorivo ili reaktora elektrane. Prekid dovoda struje potrebne za hlađenje bazena mogao bi uzrokovati katastrofalno topljenje.

Pol Braken, stručnjak za nacionalnu bezbednost i profesor na Jejlu, rekao je da je zabrinutost da bi topovske granate ili projektili mogli probušiti zidove reaktora i proširiti radijaciju na potencijalno veliko područje, slično kao nesreća koja je uključivala reaktor u Černobilu 1986. godine.

Kvar u nuklearki Zaporožje mogao bi „ubiti stotine ili hiljade ljudi i ekološki ugroziti daleko veće područje koje seže do Evrope“, rekao je Braken. „Ruski rulet je dobra metafora jer Rusi vrte komoru revolvera, preteći da će razneti mozak reaktora delom Evrope“, rekao je Braken.

(Index.hr, Foto: Vlada Ukrajine)