Skip to main content

Zelenski učesnicima ekonomskog foruma u Davosu: Potrebna nam je podrška ujedinjene Evrope

Planeta 25. maj 2022.
< 1 min čitanja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski osudio je danas nedostatak “jedinstva” među zapadnim zemljama pred ratom u Ukrajini, više od tri meseca nakon početka ruske invazije.

“Moje pitanje glasi: da li u praksi postoji jedinstvo (na Zapadu)? Ja ga ne vidim”, rekao je Zelenski obraćajući se preko video linka učesnicima Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

On je rekao da je Ukrajini potrebna podrška ujedinjene Evrope.

“Da li postoji jedinstvo po pitanju ulaska Švedske i Finske u NATO? Ne. Dakle da li je Zapad ujedinjen? Nije”, dodao je Zelenski tokom doručka koji je priredila Ukrajina.

“Naša snaga bilo je jedinstvo unutar zemlje, a od jedinstva Zapada sada zavisi da li će da bude snažan i čvrsto podrži Ukrajinu” protiv Rusije, dodao je ukrajinski predsednik.

Prema njegovim rečima, prednosti u odnosu na Rusiju će biti kada svi budu istinski ujedinjeni.

Ukrajinski predsednik je još jednom rekao da je “zahvalan” američkom predsedniku Džozefu Bajdenu zbog nove finansijske pomoći od 40 milijardi dolara.

“Potrebna nam je podrška ujedinjene Evrope”, ponovio je Zelenski, kritikujući stav mađarskog premijera Viktora Orbana koji u ovoj fazi ne želi da uvede embargo na rusku naftu.

“Nešto nije u redu sa Mađarskom!”, rekao je ukrajinski predsednik.

Zelenski je u ponedeljak, u virtuelnom obraćanju prvog dana foruma u Švajcarskoj, pozvao na “maksimalne” sankcije protiv Rusije.

Svetski ekonomski forum u Davosu okuplja direktore velikih firmi, državne zvaničnike i druge istaknute ličnosti.

(Beta-AFP)